Χωρίς την ανάδειξη νέου Προέδρου ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 θετικών ψήφων. Υπέρ της εκλογής Στ. Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας ψήφισαν 168 βουλευτές, ενώ 131 ψήφισαν «παρών».
Χωρίς την ανάδειξη νέου Προέδρου ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 θετικών ψήφων.
Συγκεκριμένα, υπέρ της εκλογής Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, ενώ 131 ψήφισαν «παρών». Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές, καθώς απουσίασε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Η τελευταία με επιστολή της δηλώνει ότι αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε «παρών». Η επιστολή αποτελεί πρόθεση ψήφου και δεν μετρά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Τον Σταύρο Δήμα υπερψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη και Παναγιώτης Μελάς, αλλάζοντας την στάση τους σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά και οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, οι οποίοι δεν είχαν συμμετάσχει στην πρώτη ψηφοφορία.
Υπέρ του Στ. Δήμα, όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, ψήφισαν επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου και Γιώργος Νταβρής.
«Παρών», όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόδωρος Παραστρατίδης Πάρις Μουτσινάς και Βασίλης Καπερνάρος, αλλά και η βουλευτής Νίκη Φούντα, η οποία με επιστολή της νωρίτερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ.
Η εκλογή Προέδρου θα κριθεί από την τρίτη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι για την ανάδειξη Προέδρου.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας, προειδοποιώντας για τις «συνέπειες που θα έχει η ψήφος τους πάνω στη σταθερότητα». «Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια», είπε, προσθέτοντας ότι στις 29 Δεκεμβρίου «δεν θα υπάρχει 'παρών', αλλά ονοματεπώνυμο».
Ούτε η Βουλή ούτε ο λαός θα δώσουν λευκή επιταγή στον Σαμαρά να συνεχίσει να μνημόνια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «με την καινούρια χρονιά η χώρα θα γυρίσει σελίδα».
«Ο ελληνικός λαός να είναι σίγουρος ότι η ελπίδα έρχεται», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
«Ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα, πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην Ελλάδα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ερωτηθείς για την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα από την Κ.Ο., σχολίασε ότι «ο καθένας παίρνει τον δρόμο του». Νωρίτερα, εξερχόμενος της αίθουσας της Ολομέλειας ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι ανεξαρτητοποιείται «Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν υπάρχει θέμα», είπε ερωτηθείς από δημοσιογράφους.
«Απέναντι στη δυσοσμία ενός συστήματος που δεν γιατρεύεται, απέναντι στα πολιτικά "πάρε – δώσε" των άλλων δυνάμεων, στους εκβιασμούς αλλά και τις αυταπάτες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο λαός μπορεί να αντιτάξει την οργάνωση πάλης του, την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας του, με ακόμα πιο δυνατό, αυτή τη φορά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», δήλωσε τέλος ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.