Κόσμος
Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 11:44

Σκληρή κριτική Χανς Μπλιξ για τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο πόλεμος στο Ιράκ και οι συνέπειές του είναι ακόμη μεγαλύτερο κακό για τους Ιρακινούς και τον κόσμο απ' ό,τι ήταν η δικτατορία του Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σουηδός Χανς Μπλιξ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η δανική εφημερίδα Jyllands-Posten.

«Eίναι θετικό που ο Σαντάμ Χουσέιν και το αιμοσταγές καθεστώς του δεν είναι πια εκεί. Αλλά όταν κάνεις τον απολογισμό, οι αρνητικές συνέπειες (της σύγκρουσης) βαρύνουν περισσότερο (στη ζυγαριά) τόσο με τους πολλούς νεκρούς στη διάρκεια του πολέμου όσο και με τους Αμερικανούς και κυρίως τους Ιρακινούς, που συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους εξ αιτίας της τρομοκρατίας που αυτός ο πόλεμος τροφοδότησε. Η αξιοπιστία των δυτικών κυβερνήσεων και το κύρος των Ηνωμένων Εθνών δοκιμάστηκαν από αυτή τη σύγκρουση», σύμφωνα με τον Μπλιξ που υπογραμμίζει πως αν «ο πόλεμος απελευθέρωσε τους Ιρακινούς από τον Σαντάμ, το τίμημα υπήρξε υπέρ το δέον βαρύ», αναφερόμενος «στην τρομοκρατία που διαδέχτηκε τον πόλεμο».

«Ο Τζωρτζ Μπους δήλωσε ότι ο πόλεμος αυτός αποτελούσε μέρος του πολέμου των Αμερικανών κατά της τρομοκρατίας. Αλλά αντί να περιοριστεί (το φαινόμενο αυτό) ο πόλεμος πυροδότησε περισσότερη τρομοκρατία», επεσήμανε, καταλήγοντας ότι η σύγκρουση επέφερε περισσότερη «αστάθεια στη Μέση Ανατολή».