Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις με την τρόικα είναι απόλυτα σαφής, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, βουλευτής Χανίων, Γιώργος Σταθάκης σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».
Από την έντυπη έκδοση
Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις με την τρόικα είναι απόλυτα σαφής, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, βουλευτής Χανίων, Γιώργος Σταθάκης σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».
Επισημαίνει συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση και αντικατάσταση του μνημονίου με ένα πρόγραμμα που θα έχει ως πυρήνα του την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Διαπραγματεύσιμη, τονίζει χαρακτηριστικά, είναι η δανειακή σύμβαση, δεν είναι το μνημόνιο, δηλαδή τα μέτρα υποτίμησης της εργασίας και της σκληρής λιτότητας. Προαναγγέλλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αν οι εκλογές γίνουν στις αρχές του 2015, όπως έχει δεσμευτεί το κόμμα του στη Θεσσαλονίκη. Θα πληρώσουν, όμως, επισημαίνει, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έναν φόρο που αντίστοιχος υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Αν το Παρίσι, όπου συναντήθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο με την τρόικα, ήταν μια αποτυχία της κυβέρνησης, τι ήταν το Λονδίνο, όπου εσείς και ο κ. Μηλιός παρουσιάσατε πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ;
«Το Λονδίνο ήταν μια παρουσίαση των θέσεών μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η προσπάθεια που έγινε με κατασκευασμένες δήθεν αναφορές να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις έχει πέσει στο κενό».
Η εμπειρία του Λονδίνου σας επιτρέπει να διατηρείτε αισιοδοξία ότι οι περιβόητες αγορές θα δείξουν κατανόηση σε μια πολιτική που ξεφεύγει από την ορθοδοξία τους;
«Η Ελλάδα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι εκτός αγορών τώρα, που εφαρμόζεται το μνημονιακό πρόγραμμα. Αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές, όπως γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές, είναι ένα πλαίσιο σταθερότητας. Αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει η παραπαίουσα κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρή λαϊκή εντολή και με πρόγραμμα που θα διασφαλίσει την επιστροφή στην ανάπτυξη, θα κάνει την Ελλάδα μια σταθερή από πολιτική άποψη χώρα. Αυτός ο παράγοντας πιστεύω, και με βάση τις συζητήσεις που έχω κάνει, ότι θα βαρύνει ιδιαίτερα στη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Χαρίλαος Φλωράκης συνήθιζε να λέει «άλλαξαν τα όργανα, ο χαβάς παραμένει ίδιος». Εσείς πιστεύετε ότι οι αγορές είναι δεκτικές απειλών ότι θα υποχρεωθούν να χορέψουν στο δικό μας σκοπό, αρκεί να αλλάξουν οι... οργανοπαίκτες;
«Θεωρώ ότι αυτό το λογοπαίγνιο του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζει την πρωτοκαθεδρία της οικονομικής πολιτικής μιας κυρίαρχης χώρας έναντι των αγορών. Φυσικά, δεν απαξιώνουμε τις αγορές, αλλά λέμε ότι κάθε χώρα έχει εθνική και λαϊκή κυριαρχία και ότι οι αγορές θα αποφασίσουν με βάση τα συμφέροντά τους και όχι με βάση συγκεκριμένες πολιτικές υποδείξεις. Στο βαθμό που το χρέος μας θα γίνει βιώσιμο με τη διαπραγμάτευση, οι αγορές ευχαρίστως θα ανταποκριθούν».
Δεν σας προβληματίζει αυτό το αρνητικό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται και πάλι στις τάξεις των εταίρων μας, με αφορμή την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στέρξει σε μια συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Υπάρχει έδαφος για να οικοδομήσετε συμμαχίες στην Ε.Ε και με ποιους;
«Υπήρξε για ένα μικρό διάστημα ανησυχία από την κινδυνολογία και το κλίμα φόβου στο οποίο επενδύει η ελληνική κυβέρνηση. Οι τελευταίες επίσημες δηλώσεις ηγετών κρατών της Ε.Ε. έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να συνεχιστεί η εκστρατεία φόβου. Εχετε δίκιο ότι η Ε.Ε. δεν είναι κάτι ενιαίο από την άποψη των θέσεων των χωρών για το δημόσιο χρέος. Υπάρχουν δύο στρατόπεδα αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. Το ένα είναι το συντηρητικό στρατόπεδο που επιμένει στη λιτότητα και το άλλο είναι το στρατόπεδο στο οποίο ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει για απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη».
Γιατί βιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Σταθάκη, να αναλάβει την ευθύνη της χώρας, ενώ ακόμη παραμένει θολό το τοπίο στις τελικές διευθετήσεις με τους δανειστές και τους εταίρους; Και τελικά, δέχεστε ή όχι την παράταση που δόθηκε;
«Η ελληνική κοινωνία είναι αυτή που βιάζεται να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία για να αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση. Το τοπίο δεν είναι και τόσο θολό όσο λέτε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση να υλοποιήσει μια σειρά από σκληρά μέτρα. Δεδομένου ότι δεν μπορούσε να τα περάσει, έθεσε στο ενδιάμεσο την προεδρική εκλογή ώστε αν εκλεγεί πρόεδρος να έχει αποσπάσει την ψήφο των βουλευτών και για τα μέτρα αυτά. Κατά τα φαινόμενα δεν θα εκλεγεί πρόεδρος, θα πάμε σε εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί σε άλλη βάση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διαπραγμάτευση προφανώς θα είναι συνολικότερη και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται τις παρούσες δεσμεύσεις».
Μόλις πριν από 3-4 ημέρες ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «ο Σαμαράς είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bankrun, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου». Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατηγορία, κύριε Σταθάκη. Υπάρχουν απτά στοιχεία να την τεκμηριώσουν;
«Πρόκειται για μια εκτίμηση με βάση τις πρωτοφανείς δηλώσεις του πρωθυπουργού, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. και της εκπροσώπου Τύπου. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την ανεύθυνη αυτή κυβέρνηση που υπονομεύει χωρίς δεύτερη σκέψη το οικονομικό κλίμα».
Είναι μόνον η κυβέρνηση που προκαλεί το κλίμα φόβου ή μήπως και οι συχνά αντιφατικές δηλώσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτούν αυτή την ατμόσφαιρα, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες για την πραγματική ατζέντα του κόμματός σας;
«Το κλίμα φόβου ήταν 100% κυβερνητικό έργο, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας οδήγησε στην κατάρρευση αυτού του κλίματος. Η ατζέντα του κόμματός μας είναι απόλυτα σαφής: Επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αντικατάσταση του μνημονίου με ένα πρόγραμμα που θα έχει στον πυρήνα του την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση, εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΘ».
Τελικά, τι είναι διαπραγματεύσιμο και τι όχι με τους εταίρους-δανειστές μας;
«Διαπραγματεύσιμη είναι η δανειακή σύμβαση, δεν είναι το μνημόνιο, δηλαδή τα μέτρα υποτίμησης της εργασίας και σκληρής λιτότητας».
Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 16,3 δισ. ευρώ για χρεολύσια δανείων και ομολόγων που λήγουν εντός του 2015. Οι αγορές με το επίπεδο των επιτοκίων που προσφέρουν δείχνουν απρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα, από πού θα βρείτε εσείς τα απαιτούμενα κεφάλαια;
«Οι αγορές δεν δανείζουν τη χώρα λόγω της μη βιώσιμης κατάστασης του δημόσιου χρέους. Να σας εξηγήσω περισσότερο. Οταν για να πληρωθεί το χρέος πρέπει να έχουμε πλεόνασμα της τάξης του 4,5% δεν μπορεί ταυτόχρονα να πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στα προβλεπόμενα νούμερα. Είναι πολύ απλό και κατανοητό και οι συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο το αντιλαμβάνονται. Συνεπώς, όταν το χρέος καταστεί βιώσιμο με συμφωνία που θα κλείσει μια ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές θα δανείζουν ξανά τη χώρα με λογικό επιτόκιο».
Από τα 16,3 δισ. ευρώ, που είναι τα χρεολύσια του 2015, ποσό 15,1 δισ. ευρώ αφορά δάνεια του ΔΝΤ (8,5 δισ.) και ομολόγων της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (6,65 δισ.). Προτίθεστε να ζητήσετε επιμήκυνσή τους, αναβολή πληρωμής τους ή κάτι άλλο;
«Υπάρχουν πάρα πολλοί εναλλακτικοί τρόποι απομείωσης του δημόσιου χρέους, οι οποίοι καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ικανού να στηρίξει την επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν είναι τώρα η στιγμή να οριοθετήσουμε τα τεχνικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης».
Ποιες οι παραδοχές υπό τις οποίες το χρέος θα καταστεί βιώσιμο;
«Υπάρχουν δύο πτυχές, οι οποίες για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το ίδιο βάρος. Η μία είναι οικονομική και η άλλη είναι κοινωνική. Με την οικονομική βιωσιμότητα εννοούμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να ξαναβγεί στις αγορές και να απεμπλακεί από τα μνημόνια. Με την κοινωνική βιωσιμότητα εννοούμε ότι θα πρέπει να ικανοποιούνται βασικοί όροι με βάση τους οποίους κρίνεται αν είμαστε ένα σύγχρονο κράτος που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες του τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες και να ασκεί πολιτικές που μειώνουν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες».
Στην περίπτωση που γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα ήθελα μια συγκεκριμένη απάντηση σε ένα θέμα που «καίει» τους φορολογούμενους και πλήττει την κυβέρνηση, οι πολίτες θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2015;
«Οχι, αν οι εκλογές γίνουν στις αρχές του 2015, δεν θα πληρώσουν. Δεσμευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτό. Θα πληρώσουν όμως όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έναν φόρο που αντίστοιχός του υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
Στους ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΠΑΝΟ ΚΑΚΟΥΡΗ