Κόσμος
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2004 07:18

Στο Κατάρ κρατείται ο Χουσεΐν και όχι στη Βαγδάτη

Σε αμερικανική βάση στο Κατάρ, στην αραβική χερσόνησο και όχι στο Ιράκ, κρατείται ο πρώην δικτάτοραςκ Σαντάμ Χουσεΐν, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Independent», χωρίς να αναφέρει την πηγή των πληροφοριών της.

Μετά τη σύλληψή του από τις αμερικανικές δυνάμεις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σαντάμ Χουσεΐν μεταφέρθηκε, αρχικά, σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ελλιμενιζόταν στον Κόλπο, για να ανακριθεί. Κατόπιν, μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και σε ανύποπτο χρόνο στο Κατάρ, κατά τρόπον ώστε ούτε η βασιλική οικογένεια της χώρας δεν ενημερώθηκε για την παρουσία του, τονίζει η εφημερίδα.

Λαμβάνοντας υπ' όψη τις αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράκ, που κατά τις τελευταίες ημέρες είχαν ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 Ιρακινοί και 20 από την πλευρά των συμμαχικών δυνάμεων, η «Independent» τονίζει πως το Κατάρ θεωρείται μία πολύ ασφαλέστερη τοποθεσία για να κρατείται ο έκπτωτος ηγέτης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το μέλος του Συμβουλίου Προσωρινής Κυβέρνησης του Ιράκ Μουάφακ αλ Ρουμπάι είχε τονίσει πως ο Σαντάμ κρατείται σε μία περιοχή της Βαγδάτης και πως θα δικασθεί στο Ιράκ, στην αποκαλούμενη «δίκη του αιώνα».

Στα τέλη Μαρτίου, η σύζυγος του Σαντάμ, Σαΐντα, είχε αναχωρήσει από τη Συρία για το Κατάρ, όπως είχε ανακοινώσει ο Ιορδανός δικηγόρος Μοχάμεντ Ρασντάν, ο οποίος διορίσθηκε για να υπερασπισθεί τον πρώην ηγέτη του Ιράκ.