Αθλητικά
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 20:33

Η FIFA θα δημοσιεύσει την έκθεση Γκαρσία σε ''κατάλληλη μορφή''

Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ψήφισε υπέρ της δημοσίευσης, σε ''κατάλληλη μορφή'', της έκθεσης για τη διαδικασία ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022, αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη για το πότε θα γίνει αυτό. 

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ψήφισε υπέρ της δημοσίευσης, σε ''κατάλληλη μορφή'', της έκθεσης για τη διαδικασία ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022, αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη για το πότε θα γίνει αυτό.

Πριν από μερικές ημέρες η Διεθνής Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία είχε αποφανθεί ότι δεν μπορούσε, για νομικούς λόγους, να δημοσιεύσει την έκθεση 430 σελίδων του πρώην ειδικού επιθεωρητή σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας, Μάικλ Γκαρσία, ωστόσο, όπως αναφέρει σε σημερινή δήλωση ο πρόεδρίς της, Σεπ Μπλάτερ, θα το κάνει όταν «ολοκληρωθούν οι συνεχιζόμενες διαδικασίες εναντίον ατόμων».

Η FIFA δεχόταν πιέσεις να δημοσιεύσει την έκθεση του Γκαρσία, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στα όσα έλαβαν χώρα στη διάρκεια της διαδικασίας για την ανάθεση των δύο διοργανώσεων σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η διεθνής συνομοσπονδία αναφέρει ότι ζήτησε από το ερευνητικό τμήμα της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας να δημοσιεύσει την έκθεση «σε κατάλληλη μορφή» όταν ολοκληρωθούν οι συνεχιζόμενες διαδικασίες εναντίον ατόμων.

Ο Γκαρσία, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η έκθεση πρέπει να δημοσιευθεί, πέρασε 18 μήνες ερευνώντας καταγγελίες για διαφθορά στη διαδικασία ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, στη διάρκεια των οποίων μίλησε με 75 μάρτυρες. Τον Νοέμβριο ο επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, Χανς-Γιόακιμ Έκερτ, έδωσε στη δημοσιότητα μια περίληψη 42 σελίδων της έκθεσης του Αμερικανού πρώην εισαγγελέα, η οποία εντόπιζε περιπτώσεις «απρεπούς συμπεριφοράς» σε μια πλειάδα υποψηφιοτήτων, αλλά τόνιζε ότι δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για να δικαιολογηθεί το εκ νέου άνοιγμα της διαδικασίας ανάθεσης.

Στη σημερινή δήλωσή του ο Μπλάτερ επανέλαβε ότι η διαδικασία ανάθεσης για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022 δεν θα ανοίξει ξανά. «Εμείς δεν θα επανεξετάσουμε την ψηφοφορία για το 2018 και το 2022 και η έκθεση από ανεξάρτητους, εξωτερικούς νομικούς εμπειρογνώμονες, στους οποίους ανατέθηκε από τον κ. Σκάλα, υποστηρίζει την άποψη ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για να ανακληθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022» είπε και συμπλήρωσε: «Τώρα είναι σημαντικό να συνεχιστεί το έργο της επιτροπής δεοντολογίας και κάθε περίπτωση παρατυπίας να διερευνηθεί πλήρως και οι δράστες της να διωχθούν και να τους επιβληθούν κυρώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαρσία, ο οποίος είχε καταθέσει έφεση κατά της περίληψης της έκθεσής του, τονίζοντας πως περιείχε διαστρεβλώσεις, υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την απόρριψη της έφεσής του ως απαράδεκτης από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας. Ο Μπλάτερ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ελβετός δικηγόρος Κόρνελ Μπόρμπελι θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο ερευνητικό τμήμα και τόνισε πως το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας έχει στη διάθεσή του την πλήρη έκθεση Γκαρσία.