Πολιτική
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2004 16:36

Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» στο σχέδιο Ανάν

ΤΟ ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε πριν από λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του θα είναι αλληλέγγυο προς τον κυπριακό λαό, όποια απόφαση και εάν λάβει.

Χαρακτήρισε την αποδοχή του σχεδίου Ανάν γενναία ιστορική στάση υπέρβασης του παρελθόντος και πίστης ότι η συμφιλίωση μπορεί να υπερβεί την αντιπαράθεση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει το χαρακτήρα πίεσης προς τη μία ή την άλλη πλευρά και πως υπαγορεύεται από το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι το «Δεν ξεχνώ» δεν θα χάσει ποτέ τη θέση του στη συλλογική μας μνήμη και πως το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής ηττοπάθειας.

«Κανείς δεν δικαιούται να σιωπά προσπαθώντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος. (…) Καλώ την ελληνική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα στην Ελλάδα να πάρουν θέση έναντι του σχεδίου Ανάν», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Επισήμανε επίσης ότι στόχος και επιθυμία του ΠΑΣΟΚ είναι η επανένωση της Κύπρου. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, όπως τόνισε, πέτυχε τη διεθνοποίηση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι στατικό κείμενο αλλά πολιτική πραγματικότητα και περιέχει «αναμφίβολα ρυθμίσεις δύσκολες σε εθνικό και προσωπικό επίπεδο».

Δίκαιη λύση, είπε ο κ. Παπανδρέου, σημαίνει εξασφάλιση της εθνικής αξιοπρέπειας, όχι διαγραφή της τραγωδίας.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποτελέσουν τους πραγματικούς εγγυητές της λύσης», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Στη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης και Επιτρόπων στην Ε.Ε., με αντικείμενο την αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν.