Κόσμος
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 13:11

Ρωσία: 10 χρόνια φυλακή για τον Ναβάλνι ζητεί η εισαγγελία

Οι Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν την Παρασκευή ποινή 10 ετών φυλάκισης σε στρατόπεδο εργασίας για τον επικριτικό προς το Κρεμλίνο ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ πρότειναν ποινή οκτώ ετών για τον αδελφό του, Όλεγκ, για την φερόμενη ως υπεξαίρεση 27 εκατομμυρίων ρουβλίων.

Οι Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν την Παρασκευή ποινή 10 ετών φυλάκισης σε στρατόπεδο εργασίας για τον επικριτικό προς το Κρεμλίνο ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ πρότειναν ποινή οκτώ ετών για τον αδελφό του, Όλεγκ, για την φερόμενη ως υπεξαίρεση 27 εκατομμυρίων ρουβλίων  σε βάρος της γαλλικής εταιρείας Yves Rocher.

Οι αδελφοί Ναβάλνι αρνούνται κάθε κατηγορία και χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως τμήμα της προσπάθειας του Κρεμλίνου να αποψιλώσει την ρωσική αντιπολίτευση.

Η γαλλική πολυεθνική έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπέστη ζημία από τη συνεργασία της με τον κ. Ναβάλνι, όμως έχει παραδεχθεί πως είχε υποβάλει προσφυγή στην οποία βασίστηκε η δίωξη του αντιφρονούντα.

Εξάλλου η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την επιβολή περιορισμού κατ' οίκον σε βάρος του κ. Ναβάλνι, δικηγόρου ο οποίος εκφράζει εθνικιστικές απόψεις, έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως ζητούσε η εισαγγελία. Αναμένεται να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή της για την υπόθεση της Yves Rocher σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο 38χρονος πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2013 σε πέντε χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδο εργασίας με αναστολή για άλλη υπόθεση κατάχρησης. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας.