Κόσμος
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2004 07:39

Σφοδρές συγκρούσεις στη Φαλούτζα, 25 Ιρακινοί νεκροί

Τουλάχιστον 25 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν χθες όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε ρουκέτα εναντίον ενός τεμένους στην Φαλούτζα, ανέφεραν ιατρικές πηγές.

Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Ράφεχ Χάγιαντ και ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Αμπουντ Μοχάμεντ, επιβεβαίωσαν την επίθεση, ενώ ανταποκριτής του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μετέδωσε ότι το τέμενος Αμπντελ Αλ Σαμιράι καταστράφηκε.

Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε ότι το τέμενος καταστράφηκε και σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι οι πεζοναύτες ζήτησαν αεροπορική υποστήριξη όταν δέχθηκαν πυρά από την πλευρά του κτιρίου προκειμένου να ρίξουν ένα τοίχο εκατό μέτρα από το τέμενος που εμπόδιζε την προσέγγισή τους. Ενας αντάρτης σκοτώθηκε όταν κτυπήθηκε ο τοίχος.

Το δίκτυο Al Jazeera, μετέδωσε νωρίτερα ότι 52 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις χθες Τετάρτη και 65 τραυματίστηκαν. Στην πόλη Ραμάντι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στην Βαγδάτη χθες ότι 15 στρατιώτες του συνασπισμού σκοτώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί στην πόλη Ραμάντι. Ενας Ουκρανός σκοτώθηκε στην πόλη Κουτ και ένας αμερικανός στρατιώτης κοντά σε αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Μπάλαντ και ένας άλλος σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον φάλαγγας αυτοκινήτων στην Βαγδάτη. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για αμερικανικές απώλειες στην Φαλούτζα.

Τέσσερις Ιρανοί τουρίστες και πέντε Ιρακινοί αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν χθες στην Κερμπάλα.Σύμφωνα με μάρτυρες πολωνοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός τουριστικού λεωφορείου στην περιοχή Σέιφ Σάαντ.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent», έγραψε, ότι ο Σαντάμ Χουσέιν μεταφέρθηκε στο Κατάρ αφού ανακρίθηκε σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Κόλπο μετά την σύλληψή του τον Δεκέμβριο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν δήλωσε πως τα τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Ιράκ προέρχονται από ένα «μικρό αριθμό εξτρεμιστικών στοιχείων που κατευθύνονται από τον ριζοσπάστη σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Μοκτάντα Σάντρ». Ο τελευταίος έκανε χθες έκκληση προς το Κουβέιτ να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός του.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι η πόλη Νατζάφ δεν είναι πλέον ύπό τον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων και το δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι αποφάσισαν να απομακρυνθούν εξαιτίας του προσκυνήματων των σιιτών στην πόλη αυτή που μαζί με την Κερμπάλα είναι οι δύο ιερείς πόλεις για τους σιίτες στο Ιράκ.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει εάν υπάρχουν ζώνες που δεν δεν ελέγχονται από τις συμμαχικές δυνάμεις απάντησε : «Η Νατζάφ». Ο Ράμσφελντ αναγνώρισε ότι τα βίαια επεισόδια στο Ιράκ αποτελούν ένα «σοβαρό πρόβλημα», που χωρίς αμφιβολία θα απαιτήσει την παράταση της αποστολής ορισμένων Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται εκεί.