Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «ελπίζει» να συναντηθεί την Κυριακή στο Μινσκ η ομάδα επαφής, με στόχο να τερματιστεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «ελπίζει» να συναντηθεί την Κυριακή στο Μινσκ η ομάδα επαφής, με στόχο να τερματιστεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
«Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε μια βιντεοδιάσκεψη της ομάδας επαφής την Πέμπτη και την Παρασκευή και ελπίζω ότι η ομάδα θα μπορέσει να συναντηθεί την Κυριακή στο Μινσκ», δήλωσε ο κ. Ποροσένκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.
Ο κ. Ποροσένκο αναφερόταν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η συνάντηση της Κυριακής μεταξύ των εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένεται να οδηγήσει στην εφαρμογή «του πρωτοκόλλου του Μινσκ», το οποίο υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, συνέχισε ο κ. Ποροσένκο.
Ο κ. Κομορόφσκι, από την πλευρά του, επανέλαβε την υποστήριξη της Πολωνίας στις «ευρωπαϊκές και ατλαντικές» προσδοκίες της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία σύνδεσης του Κιέβου με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβάλουν στην Ουκρανία όρους - κυρίως διαρθρωτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις - που πρέπει να τηρηθούν.
Ο Πολωνός πρόεδρος επανέλαβε ότι «δεν έχω ακούσει ποτέ να μιλάνε για ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Ουκρανία» και ότι «εάν οι Ουκρανοί το επιθυμούν», η Πολωνία είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες για το θέμα.
Η Βαρσοβία μπορεί επίσης να βοηθήσει το Κίεβο «να προσεγγίσει το ουκρανικό αμυντικό σύστημα προς την πιθανότητα συνεργασίας στο σύστημα του ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο κ. Κομορόφσκι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ξεκάθαρος ευρωατλαντικός προσανατολισμός
Μιλώντας στην πολωνική Βουλή, ο κ. Ποροσένκο δήλωσε ότι ευρισκόμενη στα ανατολικά σύνορα, η Ουκρανία «θα υπερασπιστεί την Ευρώπη και τη δημοκρατία» και ότι «πληρώνει με ανθρώπινες ζωές την ευρωπαϊκή της ταυτότητα».
Επεσήμανε εξάλλου ότι μόλις επιστρέψει στη χώρα του θα ζητήσει από το ουκρανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει ώστε εγκαταλείψει η χώρα το καθεστώς της ως αδέσμευτη, για να επαναλάβει ξεκάθαρα τον ευρωπαϊκό και ατλαντικό της προσανατολισμό.
Εξάλλου ο κ. Ποροσένκο σημείωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. το 2020 και πρόσθεσε ότι «ονειρεύεται» μια μέρα να είναι και ο ίδιος υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε πολλές φορές την Πολωνία και τους Πολωνούς για την υποστήριξή τους προς τη χώρας του, υπενθυμίζοντας ότι η Βαρσοβία ήταν η πρώτη πρωτεύουσα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991.