Κόσμος
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2004 17:28

Κ. Ράις: «Προτεραιότητα του Τζ. Μπους η εξάλειψη της Αλ Κάιντα»

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είχε αντιληφθεί την απειλή που αποτελούσε η Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Aυτό υποστήριξε σήμερα η σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, στην προκαταρκτική δήλωσή της ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρος Μπους είχε αντιληφθεί την απειλή και τη σημασία της», δήλωσε η κ. Ράις ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής, απαντώντας στις κατηγορίες του Ρίτσαρντ Κλαρκ, πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου σε θέματα τρομοκρατίας.

Η κ. Ράις διευκρίνισε πως κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του θέρους του 2001, αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση Μπους μια «νέα στρατηγική» η οποία εγκρίθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις.

Η Κοντολίζα Ράις υποστήριξε επίσης ότι η απάντηση των διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων έναντι της τρομοκρατικής απειλής ήταν ανεπαρκής.

«Οι τρομοκράτες βρίσκονταν σε πόλεμο εναντίον μας, αλλά εμείς δεν βρισκόμασταν ακόμη σε πόλεμο μαζί τους. Για περισσότερο από 20 χρόνια, η τρομοκρατική απειλή συσσωρευόταν και η απάντηση της Αμερικής στη διάρκεια της θητείας αρκετών κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων ήταν ανεπαρκής», επισήμανε η κ. Ράις στην προκαταρκτική δήλωσή της.

«Η τραγωδία ήταν πως, παρά την πολεμική γλώσσα που χρησιμοποιούταν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η χώρα αυτή απλώς δεν βρισκόταν σε πολεμική ετοιμότητα», τόνισε η κ. Ράις.

Σύμφωνα με την Ράις, η προτεραιότητα του Τζορτζ Μπους πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν ήταν το Ιράκ. «Η πρώτη μείζων οδηγία για θέματα εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Μπους δεν ήταν για τη Ρωσία, δεν ήταν για το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, δεν ήταν για το Ιράκ, αλλά ήταν για την εξάλειψη της Αλ-Κάιντα», δήλωσε η κ. Ράις.

Όσον αφορά το Ιράκ η κ. Ράις δήλωσε στην επιτροπή πως υπήρξε συζήτηση για το αν «θα γινόταν κάτι κατά του Ιράκ» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, κανένας σύμβουλός του αμερικανού προέδρου δεν του συνέστησε μια επίθεση στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την κ. Ράις, το θέμα του Ιράκ ήγειρε ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και στη συνέχεια «δόθηκε λίγη έμφαση» από τον υφυπουργό του, Πολ Γούλφοβιτς.

«Με δεδομένο ότι αυτός ήταν ένας παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, μήπως θα έπρεπε να μην κοιτάξουμε μόνον το Αφγανιστάν, αλλά να κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι κατά του Ιράκ; Υπήρξε μια συζήτηση πάνω σε αυτό», σημείωσε.

«Ο πρόεδρος άκουσε όλους τους συμβούλους του. Μπορώ να σας πω ότι όταν τους ρώτησε με τη σειρά τί θα πρέπει να κάνουμε, ούτε ένας από τους κύριους συμβούλους του δεν του συνέστησε να κάνουμε κάτι κατά του Ιράκ. Το μόνο θεμα ήταν το Αφγανιστάν», τόνισε η Κοντολίζα Ράις.