Κόσμος
Τρίτη, 13 Απριλίου 2004 07:26

«Θρίλερ» με ομήρους ξένους υπηκόους στο Ιράκ

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τους ομήρους στο Ιράκ. Ενοπλοι Ιρακινοί απελευθέρωσαν τις τελευταίες ώρες 19 ομήρους διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και εννέα Κινέζοι. Ωστόσο συνεχίζουν να κρατούν τουλάχιστον άλλους 40 πολίτες από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων τρεις Ιάπωνες και τρεις δημοσιογράφους της τσεχικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας, οι Ρώσοι υπήκοοι που απήχθησαν στη Βαγδάτη είναι οκτώ και όχι 11 όπως είχε μεταδώσει αρχικά το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Ρώσοι εργάζοντας ως συντηρητές σε θερμοηλεκτρική μονάδα στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, ανακοίνωσε πως εννέα Αμερικανοί αγνοούνται, μεταξύ αυτών δύο στρατιώτες και επτά πολίτες, εργαζόμενοι στην εταιρεία Halliburton.

Η ιρακινή αστυνομία ανέλαβε και πάλι τον έλεγχο της ιερής πόλης των Σιϊτών, Νατζάφ, ενώ ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ δήλωσε πως οι δυνάμεις του σκοπεύουν να σκοτώσουν ή και να απαγάγουν τον ριζοσπάστη ισλαμιστή ηγέτη, Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Εκπρόσωπος του κληρικού δήλωσε πάντως ότι οι αντάρτες αποχώρησαν από όλα τα αστυνομικά τμήματα και τα κυβερνητικά κτίρια στη Νατζάφ, την Κούφα και την Καρμπάλα, όπως είχαν ζητήσει νωρίτερα οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, θα παραχωρήσει στις 3:30' τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου για φέτος, κατά την οποία θα αναφερθεί στην κατάσταση στο Ιράκ, τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις μάχονται ενάντια στους Σουνίτες και Σιΐτες στατιαστές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.