Κοινωνία
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 16:51

Παράταση αναστολής πλειστηριασμών για όλα τα ακίνητα ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ

Να προχωρήσει άμεσα σε παράταση αναστολής των πλειστηριασμών σύμφωνα με το προ του 2014 καθεστώς (προστασία όλων των ακινήτων) μέχρι να λυθεί ουσιαστικά και υπεύθυνα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ από την κυβέρνηση.

Να προχωρήσει άμεσα σε παράταση αναστολής των πλειστηριασμών σύμφωνα με το προ του 2014 καθεστώς (προστασία όλων των ακινήτων) μέχρι να λυθεί «ουσιαστικά και υπεύθυνα» το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ από την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, που σημείωσε πως με τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου και, όπως είπε, δεσμεύει τις τράπεζες, δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρια, η Ενωση Καταναλωτών κάνει λόγο είτε για έλλειψη κοινωνικής ευθύνης της κυβέρνησης είτε για ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών. 

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, «προκαλεί πραγματικά σοκ η διατύπωση της θέσης της κυβέρνησης ότι δεν υφίστανται λόγοι ανανέωσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών, επειδή τάχα εξασφαλίζουν προστασία ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Η Ένωση τονίζει πως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και σημειώνει τα ακόλουθα: 

1. Οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας δεν αφορούν οφειλές που έχουν καταγγελθεί και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση, αλλά οφειλές που πρόκειται ή μόλις έχουν βρεθεί σε καθυστέρηση. Με άλλα λόγια, ο Κώδικας Δεοντολογίας έχει ως σκοπό να προλάβει την υπερχρέωση και όχι να τη θεραπεύσει και καταδεικνύει άγνοια και μόνο η αναφορά του Κώδικα και των πλειστηριασμών στην ίδια πρόταση.

2. Ο Ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αν και αποτελεί ένα εξαιρετικά προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο, δεν είναι δυνατό να απορροφήσει όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Οι διατάξεις του αφορούν οφειλέτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία και δεν είναι έμποροι. Εξάλλου, ακριβώς λόγω της υπερφόρτωσης αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι δικάσιμοι δίνονται ακόμα και για το 2030!

3. Η αναστολή που δόθηκε με το Ν.4224/2013, η ισχύς του οποίου λήγει, ήταν πολύ πιο περιοριστική σε σχέση με το προ του 2014 καθεστώς, επομένως ήταν πολύ φυσικό να υπαχθούν πολύ λιγότεροι δανειολήπτες στις διατάξεις του. Εξάλλου, έθετε ασφυκτικές προθεσμίες στους οφειλέτες, πολλοί από τους οποίους τις έχασαν,  αντιμετωπίζοντας άμεσα τον κίνδυνο πλειστηριασμού.

4. Την ίδια στιγμή που στελέχη τραπεζών διαμηνύουν ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι πλειστηριασμοί, κάθε Τετάρτη, στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, βγαίνουν ακίνητα στο σφυρί. Στην ουσία, η κυβέρνηση σκοπεύει να αφήσει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.