Άρρηκτα συνδεδεμένος με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας, ο Ξενοφών Ζολώτας (1904 - 2004), με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του, τιμάται από την Τράπεζα της Ελλάδος με μία ειδική εκδήλωση και με την έκθεση «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος».
Άρρηκτα συνδεδεμένος με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα, ο Ξενοφών Ζολώτας (1904 - 2004), με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του και ως ο μακροβιότερος διοικητής στην ιστορία της, τιμάται από την Τράπεζα της Ελλάδος με μία ειδική εκδήλωση και με την έκθεση «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος».
Με θέμα τη ζωή, το έργο και την προσφορά του Ξενοφώντα Ζολώτα και με προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού, η ειδική τιμητική εκδήλωση για τον «Καθηγητή», όπως ήθελε να τον αποκαλούν όλοι οι συνάδελφοί του στην Τράπεζα, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα: Ελ. Βενιζέλου 21), σήμερα, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα.
Στη εκδήλωση, θα μιλήσουν ο διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Καθηγητής της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, και ο πρώην διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Ξενοφώντα Ζολώτα, κ. Νίκος Αλεξόπουλος.
Η πορεία μιας ολόκληρης ζωής
Αποτυπώνοντας όλη τη διαδρομή του Ξενοφώντα Ζολώτα, η έκθεση «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» θα παρουσιάζεται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3), από την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου.
Αντικείμενό της είναι η πορεία της ζωής του Ξενοφώντα Ζολώτα, από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στον δημόσιο βίο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, την ενασχόλησή του με την πολιτική και τον σχηματισμό της οικουμενικής κυβέρνησης, το 1989, το συγγραφικό του έργο και τη διεθνή αναγνώρισή του.
Χωρισμένη σε πέντε τμήματα
Με υλικό, κυρίως, από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, και άλλο που έχουν προσφέρει η Ακαδημία Αθηνών, η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΝΕΡΙΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα» και ο Οίκος Ζολώτα, η έκθεση, προκειμένου να αναδείξει όλη τη σημαντική πορεία του Ξενοφώντα Ζολώτα, χωρίζεται στα εξής πέντε τμήματα:
α) Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν στην παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
β) Τεκμήρια που αφορούν στο πανεπιστημιακό έργο του, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926 - 1955.
γ) Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό. Προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
δ) Ο Ζολώτας Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως συνδιοικητής (1944 - 1945) και διοικητής (1955 -1967, 1974 - 1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας, κατά την οποία είχε παραιτηθεί.
ε) Συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής δράσης του, κυρίως ως πρωθυπουργού της οικουμενικής κυβέρνησης (1989 - 1990).
Δίγλωσσος κατάλογος και αναμνηστικό μετάλλιο
Στους επισκέπτες της έκθεσης, θα διατίθεται δωρεάν ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο από χαλκονικέλιο με τη μορφή του Ζολώτα, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΕΤΑ), αλλά και ο δίγλωσσος κατάλογος των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του κ. Ψαλιδόπουλου, ο οποίος εκδόθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), που είχε τη γενική επιμέλεια της έκθεσης.
Με πρόλογο του κ. Στουρνάρα, ο κατάλογος παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.
Πληροφορίες
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 9:00 - 15:00, Πέμπτη: 9:00 - 19:00, το Μουσείο παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]