Κόσμος
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 07:54

ΠΓΔΜ : Στις κάλπες σήμερα 1.695.103 ψηφοφόροι

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ για την εκλογή προέδρου της χώρας.

Οι εκλογές αυτές είναι πρόωρες και διεξάγονται για την κάλυψη του κενού από τον αιφνίδιο θάνατο του Μπόρις Τράικοφσκι, στα τέλη Φεβροουαρίου, σε αεροπορικό δυστύχημα στην Βοσνία. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται στο 1.695.103 άτομα.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένται να γνωστοποιηθούν από τα επιτελεία των υποψηφίων, περίπου τα μεσάνυχτα.

Τα συγκεντρωτικά ανεπίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αύριο το απόγευμα.

Τις εκλογές αυτές θα επιτηρήσουν περίπου 350 ξένοι παρατηρητές (οι περισσότεροι του ΟΑΣΕ) και ακόμη 3000 περίπου τοπικοί παρατηρητές, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές:

* Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, (42 ετών) νυν πρωθυπουργός, ηγέτης του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση› (SDSM).

* Ο Σάσκο Κέντεβ, (42 ετών) εκ μέρους του κεντροδεξιού και μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.

* Ο Γκζιμ Οστρένι (62 ετών) από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη› (DUI), στρατιωτικός διοικητής των Αλβανών πρώην ανταρτών του UCK, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, και

* Ο Ζούντι Τζελίλι (43 ετών), υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών› (DPA).

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, χρειάζεται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν απίθανο και έτσι σε δύο εβδομάδες (στις 28 Απριλίου) θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.

Στον δεύτερο γύρο, εκλέγεται πρόεδρος αυτός που θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλο του, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές ακυρώνονται και η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων σλαβομακεδονικών κομμάτων, Τσερβένκοφσκι και Κέντεβ, με τον πρώτο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης της χώρας για τις εκλογές είναι σχετικά μικρό και αυτό οφείλεται κυρίως στην απογοήτευση του κόσμου από την διόγκωση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων