Κόσμος
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 08:09

Διάσταση απόψεων ΗΠΑ-Βρετανίας στο θέμα του Ιράκ

Σε πολλά σημεία, ως προς την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στο Ιράκ, διαφωνούν ΗΠΑ και Βρετανία, τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Daily Telegraph», ο πρώην σύμβουλος της προσωρινής διοικητικής αρχής της συμμαχίας στη Βαγδάτη, Μάικλ Ρούμπιν.

«Οι Αμερικανοί κι οι Βρετανοί διαφωνούν κυρίως εξαιτίας της διάστασης απόψεων για τον τρόπο εισαγωγής της δημοκρατίας στο Ιράκ», τονίζει ο πρώην σύμβουλος, ο οποίος παραιτήθηκε προ δεκαημέρου από το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από τις προσπάθειες των Βρετανών να εκμεταλλευθούν την παρουσία τους στο νότιο Ιράκ, προκειμένου να συνάψουν δεσμούς με την προσωρινή διοικητική αρχή και το Ιράν.

«Έχουμε την αίσθηση πως οι Βρετανοί χρησιμοποιούν την προσωρινή αρχή της συμμαχίας ως όχημα προσέγγισης με το Ιράν, κάτι το οποίο δεν ήταν στις προθέσεις των Αμερικανών», τόνισε ο πρώην σύμβουλος.

«Πρόκειται για μία μείζονα πολιτική απόφαση, η οποία εναπόκειται στον Λευκό Οίκο», τονίζει ο Ρούμπιν στην «Telegraph». «Αυτό δεν μπορεί να γίνει στη Βασόρα( που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Βρετανών)», δήλωσε.

Βρετανοί πολιτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την ισχνή επιρροή του Λονδίνου στους κόλπους της προσωρινής αρχής, η οποία διοικείται από τον Αμερικανό Πωλ Μπρέμερ. Για τον Ρούμπιν, ο οποίος υπηρέτησε την αρχή ως σύμβουλος έως τον Μάρτιο, ο Μπρέμερ ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει καθορίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πλειονότητα των Βρετανών διπλωματών, εν γένει, διαφωνούν με το χρονοδιάγραμμα του προέδρου».