Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 21:17

Εφαρμογή επικοινωνίας για κινητά που λειτουργεί χωρίς δίκτυο

Τη δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων χωρίς να υπάρχει κάλυψη Wi-Fi ή δικτύου κινητής τηλεφωνίας παρέχει η εφαρμογή MeshMe- αρκεί να υπάρχουν και άλλοι χρήστες κινητών κοντά.

Τη δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων χωρίς να υπάρχει κάλυψη Wi-Fi ή δικτύου κινητής τηλεφωνίας παρέχει η εφαρμογή MeshMe- αρκεί να υπάρχουν και άλλοι χρήστες κινητών κοντά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, το MeshMe χρησιμοποιεί το αποκαλούμενο mesh networking: χρησιμοποιεί κάθε smartphone που έχει την εφαρμογή ωςrouter, περνώντας δεδομένα από μια συσκευή στην άλλη, για να αποστείλει το μήνυμα στον τελικό παραλήπτη. Ωστόσο, οι χρήστες συσκευών που λειτουργούν ως κόμβοι δεν μπορούν να διαβάσουν τα δεδομένα που διοχετεύονται μέσω των συσκευών τους. Όσον αφορά στο μέσο που χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό, αρκεί ο χρήστης να έχει ενεργό το Bluetooth ή τοWi-Fi της συσκευής.

Το ΜeshMe κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα για iPhone, και αναμένεται εντός των προσεχών μηνών έκδοση για Android, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζόρι Σβαχ.

Η μέθοδος του mesh networking χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν σε επαφή ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός εμβέλειας δικτύου. Παρεμφερούς χαρακτήρα είναι και η εφαρμογή FireChat, η οποία έχει ένα «μικρής εμβέλειας» chatroom, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να στέλνει μηνύματα σε άτομα εντός ακτίνας 30 μέτρων . Από πλευράς του, το MeshMe δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μιλήσει με τους πάντες, αρκεί να μπορεί να τους «φτάσει» μέσω άλλων χρηστών της εφαρμογής, τους οποίους και βρίσκει «σκανάροντας» τη λίστα επαφών ή το προφίλ στο Facebook.

Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι το εξής: όταν ο χρήστης στέλνει σε έναν άλλον χρήστη του MeshMe ένα μήνυμα, το κινητό του «ρωτάει» τις γύρω συσκευές εάν «γνωρίζουν» το πρόσωπο –παραλήπτη. Εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το μήνυμα συνεχίζει και αποστέλλεται και σε άλλους χρήστες. Μόλις βρεθεί ένα «μονοπάτι», το οποίο οδηγεί στον προορισμό, τα δεδομένα αποστέλλονται. Εάν επέλθουν αλλαγές στο δίκτυο (π.χ κάποιος κλείσει το τηλέφωνό του), τότε το MeshMe αναζητά νέα διαδρομή.

Κατά τον Σβαχ, η απόσταση στην οποία μπορεί να δουλέψει το MeshMe εξαρτάται από τις παρεμβολές στο ασύρματο σήμα στην περιοχή: στην περίπτωση του iPhone6, η ακτίνα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 μέτρων μέσω Wi-Fi. Με Βluetooth είναι γύρω στα 10 με 15 μέτρα .