Κόσμος
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 10:13

Επιχείρηση στη Νατζάφ ετοιμάζουν οι αμερικανικές δυνάμεις

Ετοιμες να αναλάβουν δράση, στην ιερή για τους Σιΐτες ιρακινή πόλη, Νατζάφ, για να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον ριζοσπάστη Σιΐτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σάντρ, που έχει καταφύγει σε τέμενος της πόλης, είναι οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο ταξίαρχος Μαρκ Κίμιτ, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, τόνισε ότι οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν γύρω από τη Νάτζαφ ισχυρές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος του αλ Σαντρ στην Νάτζαφ προειδοποίησε πάντως ότι αν οι αμερικανικές δυνάμεις εισέλθουν στην πόλη η βία θα επεκταθεί σε όλο το Ιράκ. «Αυτή την ώρα αντιμετωπίζουν μία εξέγερση, αλλά αν βλάψουν τον Σαντρ θα ξεσπάσει μαζική επανάσταση σε όλο το Ιράκ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Σαντρ, Κέις αλ Χαζάλι.

Σιΐτες κληρικοί που συναντήθηκαν με τον Σαντρ δήλωσαν ότι ο Σιΐτης ηγέτης φαίνεται διατεθειμένος να διαλύσει την πολιτοφυλακή του αν το ζητήσουν οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας. Ο Σαντρ διόρισε μάλιστα απεσταλμένο για να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς.

Ο Αχμεντ Χάρνταν, στέλεχος του Ιρακινού Ισλαμικού κόμματος που μεσολαβεί για την εκτόνωση της κρίσης στη Φαλούτζα, δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία στη Φαλούτζα παρατάθηκε για 48 ώρες, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στη βιομηχανική ζώνη της πόλης ανάμεσα στους Αμερικανούς πεζοναύτες και τους Σουνίτες αντάρτες. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες και δύο αντάρτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βρέθηκαν χθες στη Βαγδάτη οι σοροί τεσσάρων ανθρώπων που δεν αποκλείεται να ανήκουν σε αμερικανούς εργολάβους που είχαν απαχθεί από τους αντάρτες.