Ένας ιδιαίτερος φούρνος λειτουργεί κάθε χρόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Πάντοβα της Ιταλίας, μέσα στις φυλακές της πόλης.
Ένας ιδιαίτερος φούρνος λειτουργεί κάθε χρόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Πάντοβα της Ιταλίας, μέσα στις φυλακές της πόλης.
Από το 2005 κι έπειτα, την περίοδο των εορτών, οι κρατούμενοι σε συνεργασία με τον τοπικό συνεταιρισμό «Giotto» παρασκευάζουν το φημισμένο ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα «Πανετόνε».
Φέτος, 22 από τους κρατούμενους, οι οποίοι εκτίουν την ποινή τους στο σωφρονιστικό ίδρυμα της πόλης του ιταλικού βορρά, εργάζονται πυρετωδώς, στο μοναδικό ζαχαροπλαστείο της Ιταλίας που έχει σαν έδρα του τη φυλακή.
«Άρχισαν να αλλάζουν. Έγιναν ο τύπος του καλού εργάτη που είναι δύσκολο να βρεις ακόμα και έξω, επειδή θέλουν να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή τους. Μπορούν μάλιστα να βγάλουν και χρήματα και να τα στείλουν στις οικογένειές τους», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νίκολα Μποσολέτο, που θεωρείται επικεφαλής του εγχειρήματος.
Και οι κρατούμενοι όμως, δείχνουν ενθουσιασμένοι: «Ήμουν τυχερός που με έστειλαν στην Πάντοβα, όπου υπάρχει αυτό το μοντέλο σωφρονισμού και έτσι έχω τώρα μια δουλειά, έμαθα μια τέχνη», επισημαίνει ένας από τους φυλακισμένους, ο Μάρκο, ο οποίος βρίσκεται 15 χρόνια στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.
«Κάποιος έξω από τη φυλακή, θα μπορούσε να φανταστεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα; Υπάρχουμε και μπορείτε να το δείτε αυτό, μέσα από τα προϊόντα μας», προσθέτει ο κρατούμενος Έλιο.
Στις φυλακές της Πάντοβα αναμένεται να παρασκευαστούν περίπου 70 χιλιάδες παραδοσιακά «πανετόνε», τα οποία θα διανεμηθούν σε 200 σημεία πώλησης, ενώ κάθε κρατούμενος θα λάβει περίπου 1.000 ευρώ και μερικά… γλυκίσματα, πέρα από την ικανοποίηση της προσφοράς.