Πολιτιστικά
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 08:30

Λευκός θεός, επική έξοδος, σκοτεινή πάλη κι ένας επιφανής άγνωστος

Πολλές είναι οι επιλογές αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας, με μια ιστορία προειδοποίησης, μία εντυπωσιακή έξοδο, μία τραγική αδελφική σχέση, έναν παρατηρητικό μιμητή, τη χρυσή εποχή ενός σχεδιαστή, έναν αγαπημένο αρκούδο και το χρονικό ενός ιστορικού ολοκαυτώματος.

Πολλές είναι οι επιλογές αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας, με μια ιστορία προειδοποίησης, μία εντυπωσιακή έξοδο, μία τραγική αδελφική σχέση, έναν παρατηρητικό μιμητή, μια υπαρξιακή σοφία, τη χρυσή εποχή ενός σχεδιαστή, έναν αγαπημένο αρκούδο, έναν μυστηριώδη χειμώνα, ένα κοινό στοιχείο και το χρονικό ενός ιστορικού ολοκαυτώματος.

«Λευκός θεός»

Εξόριστος και προδομένος, «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» επαναστατεί απέναντι στα πρώην «αφεντικά» του, στο δράμα του Κορνέλ Μουντρούκτσο, που - σαν μια ιστορία προειδοποίησης για τις σχέσεις μεταξύ «ανώτερων» και «κατώτερων» πλασμάτων -  απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2015. Με τους Ζόφια Πσότα, Σάντορ Ζότερ, Λίλι Μονόρι, Λίλι Χόρβαθ, Λάζλο Γκάλφι και Έργουιν Νάγκι, ένα φαινομενικά ανώδυνο μέτρο, που σκοπό έχει να ελέγξει την εκτροφή των σκύλων, πυροδοτεί μια σειρά από απρόσμενα γεγονότα, καθώς η νέα νομοθεσία μεροληπτεί υπέρ των σκύλων ράτσας, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ημίαιμων σκυλιών να αναγκάζονται να τα παρατήσουν στους δρόμους. Ένα 13άχρονο κορίτσι προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον σκύλο του, όμως δεν τα καταφέρνει. Μετά από πολλές περιπέτειες και κινδύνους, οι σκύλοι επαναστατούν εναντίον της ανθρωπότητας και η εκδίκησή τους είναι ανελέητη. Το θαρραλέο κορίτσι, ίσως, είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, όταν τα ζώα έρχονται αντιμέτωπα με την προδοσία και τη φίλια, τότε το κοινό οφείλει να πάρει θέση. Θα ήθελα η Λίλη, 13 ετών κορίτσι, να αποτελέσει τον καθρέφτη μας. Μέσα από τις πράξεις της, θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν μηχανισμό μυθοπλασιών. Η ενηλικίωσή της θα αποτελέσει το ανησυχητικό παράδειγμα για το πώς ελπίζουμε να αναθρέψουμε τα παιδιά μας σωστά, ώστε να μην πάρουν λάθος δρόμο. Κι ακόμα, επειδή η Λίλη είναι ένα θαρραλέο κορίτσι με μια καθαρή καρδιά, η οποία, στο τέλος, έχει το θάρρος να μην ακολουθήσει τη γραμμή… τη γραμμή μας, τη γραμμή των πατεράδων μας και των γονιών. Γιατί έχει το θάρρος να επαναστατήσει και να εναντιωθεί, να μην καταθέσει τα όπλα, ακόμη και αν υπάρχει η πιθανότητα να χάσει την ίδια τη ζωή της».

«Η έξοδος: Θεοί και βασιλιάδες»

«Η ζωή του Μωυσή είναι μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες πνευματικές αναζητήσεις όλων των εποχών. Αγαπώ οτιδήποτε ξεπερνά τα στενά πλαίσια της ανθρώπινης φύσης. Ήθελα να ζωντανέψω την αιγυπτιακή κουλτούρα, να φέρω ζωή στον αιγυπτιακό πολιτισμό και να δώσω μια εκδοχή της μεγάλης “Εξόδου”, που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί» εξηγεί ο - τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ - σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος επιστρέφει με μια επική περιπέτεια, γεμάτη τελευταίας τεχνολογίας οπτικά εφέ, που προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση.

Οι - βραβευμένοι  με  Όσκαρ - Κρίστιαν Μπέιλ και Μπεν Κίνγκσλεϊ, η - υποψήφια για Όσκαρ - Σιγκούρνι Γουίβερ και οι Τζόελ Έγκερτον,  Άαρον Πολ, Ιντίρα Βάρμα, Μαρία Βαλβέρδε, Τζον Τορτούρο και Μπεν Μέντελσον ξετυλίγουν την ιστορία του Μωυσή και του Ραμσή, οι οποίοι γεννήθηκαν μαζί, μεγάλωσαν σαν αδέρφια και γαλουχήθηκαν σαν πρίγκιπες, όμως, στην πορεία, οι δρόμοι τους χώρισαν. Καθώς η Αίγυπτος καλείται να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, οι δυο ηγέτες θα συγκρουστούν σκληρά. Ο Μωυσής δεν θα διστάσει να τα βάλει με μια από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας, οδηγώντας 400.000 σκλάβους στη λύτρωση.

«Foxcatcher»

Μέσα από μια συγκινητική ιστορία αδερφικής αγάπης και τυφλής πίστης, ο - δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ - Μπένετ Μίλερ, με πρωταγωνιστές τους Τσάνιγκ Τατούμ, Στιβ Καρέλ, τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Βανέσα Ρεντγκρέιβ και τον - υποψήφιο για Όσκαρ - Μαρκ Ράφαλο, διερευνά για μια ακόμη φορά μεγάλα κοινωνικά ζητήματα μέσα από πορτρέτα αληθινών ανθρώπων, εστιάζοντας στη διαφθορά που συνοδεύει τη δύναμη και τον πλούτο. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία, που  απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, αφηγείται τη σκοτεινή και σοκαριστική ιστορία της τραγικής σχέσης μεταξύ ενός εκκεντρικού εκατομμυριούχου και δύο πρωταθλητών της πάλης, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, το 1988.

«Ο επιφανής άγνωστος»

Στη γαλλική περιπέτεια του συγγραφικού - σκηνοθετικού διδύμου Ματιέ Ντελαπόρτ και Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ, με τους Ματιέ Κασοβίτς και Μαρί - Ζοζέ Κροζ, ένας άνδρας πάντα ονειρευόταν ότι είναι κάποιος άλλος. Αλλά δεν έχει καθόλου φαντασία. Έτσι, αντιγράφει. Παρατηρεί τους ανθρώπους που συναντά και, στη συνέχεια, τους μιμείται. Περνάει μέσα από τις ζωές τους. Αλλά κάποια ταξίδια δεν έχουν δρόμο επιστροφής…

«Ο κήπος του Γιάλομ: Η φιλοσοφία μιας ζωής»

Ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ψυχοθεραπευτές, ο πολυδιαβασμένος Αμερικανός συγγραφέας και δημοφιλής ακαδημαϊκός Ίρβιν Γιάλομ, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ της Σαμπίν Γκίσιγκερ, το οποίο ακολουθεί μια υπαρξιακή διαδρομή στα επίπεδα του ανθρώπινου νου, με συνταξιδιώτη τον ίδιο, τις θεμελιώδεις ιδέες και τη σοφία του.

«Saint Laurent: Η χρυσή εποχή»

Ο Μπερτράν Μπονελό αποτυπώνει, με διεισδυτική και ψυχεδελική  ματιά, το πορτρέτο του μεγάλου σχεδιαστή μόδας, Υβ Σεν Λοράν, μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας που βασανίστηκε από την ίδια την εύθραυστη φύση του, τα μεγάλα πάθη και τις αυταπάτες του. Με πρωταγωνιστές τους Γκασπάρ Ουλιέλ, Λουί Γκαρέλ, Λέα Σεντού, Ζερεμί Ρενιέ, Χέλμουτ Μπέργκερ και Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, ο δημιουργός συνθέτει έναν ύμνο για την άσωτη ζωή ενός αμετανόητου μπον βιβέρ.

«Πάντινγκτον»

Ένας από τους πιο αγαπημένους παιδικούς ήρωες, ο αρκούδος Πάντινγκτον, ο οποίος ξεκίνησε να γοητεύει τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, αρχικά τυπωμένος στο χαρτί, τη δεκαετία του ʼ50, και, έκτοτε, έχει διαγράψει λογοτεχνική, τηλεοπτική, ραδιοφωνική, θεατρική, κινηματογραφική και δισκογραφική πορεία, επιστρέφει μέσα από την οικογενειακή ταινία του Πολ Κινγκ, με τους Νικόλ Κίντμαν, Χιου Μπονβίλ, Σάλι Χόκινς και Τζιμ Μπρόουντμπεντ. Αναζητώντας την τύχη του στο Λονδίνο, το σπάνιο αρκουδάκι βρίσκει καταφύγιο στο φιλόξενο σπίτι μιας ευγενικής οικογένειας. Όμως, θα τραβήξει την προσοχή μιας σατανικής ταριχεύτριας ζώων.

«Ο χειμώνας»

Έχοντας στο ενεργητικό του πολλές διεθνείς συνεργασίες με το δικό του στούντιο παραγωγής ειδικών εφέ, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, για να γυρίσει ένα σύγχρονο ατμοσφαιρικό θρίλερ φαντασίας, σε ένα ελληνικό ορεινό χωριό. Με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Έφη Παπαθεοδώρου, Τεό Αλμπάνη, Ανδρέα Ανδρεόπουλο, Πετρούλα Χρήστου και Μάνο Τζίζεκ και το υποβλητικό σάουντρακ των Active Member με τις συνθέσεις του B. D. Foxmoor, ένας καταχρεωμένος συγγραφέας βρίσκει καταφύγιο στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του σπίτι. Εκεί, περιτριγυρισμένος από φαντάσματα του παρελθόντος, πρέπει να ξεδιαλύνει το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του πατέρα του.

«Κοινός παρονομαστής»

Υφαίνοντας μια ανθρωποκεντρική ιστορία παρεξηγήσεων και απολογισμών, η πρώτη ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια - με τους Αντώνη Αντωνίου, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Ρένο Χαραλαμπίδη και Μαρκέλλα Γιαννάτου - μας συστήνει τέσσερις  αρχετυπικούς χαρακτήρες, που αποκαλύπτονται σταδιακά μέσα από μια συζήτηση.

«Μπορούμε να δούμε και να καταλάβουμε κάποιον για αυτό, που πραγματικά είναι, και όχι για αυτό που εμείς θα θέλαμε να είναι; Ο καθένας από εμάς κρίνει αρνητικά τα αλλότρια και φοράει τα δικά του προσωπεία; Αυτά και άλλα προσπαθούν να καταλάβουν, μέσα από την κουβέντα τους, οι ήρωες. Σε ένα καφενείο, πίνοντας τον καφέ τους. Τον καφέ, που είναι σαν τη ζωή. Πότε γλυκιά, πότε πικρή, μα ποτέ άγευστη» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

«Καλάβρυτα - άνθρωποι και σκιές»

Κάτοχος του βραβείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του βραβείου καλύτερης ιστορικής ταινίας στο Aegean Docs 2014, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη είναι ένα συλλογικό πορτρέτο όσων επέζησαν από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1943, στα Καλάβρυτα, όπου όλος ο ανδρικός πληθυσμός άνω των 14 ετών εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]