Κόσμος
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 14:51

Κατσάβ: «Δεν υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του Αραφάτ»

Το Ισραήλ δεν διαθέτει κανένα σχέδιο δολοφονίας του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε σήμερα στη Βουδαπέστη ο ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του Αραφάτ», τόνισε ο Κατσάβ προσθέτοντας ωστόσο, «πως ο Αραφάτ αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ειρήνη...και αυτό γιατί ο Αραφάτ στηρίζει ηθικά την τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία και αύριο πρόκειται να εγκαινιάσει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Βουδαπέστης, το πρώτο μουσείο αυτού του είδους στην ανατολική Ευρώπη -αφιερωμένο στη μνήμη 600.000 Ούγγρων και 437.000 Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Χθες, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε πως απέτρεψε βομβιστική επίθεση εναντίον του μουσείου, την οποία είχαν σχεδιάσει ένας 42χρονος ούγγρος οδοντίατρος, παλαιστίνιακής καταγωγής και δύο Σύροι. Και οι τρεις άντρες συνελήφθησαν, αλλά οι δύο Σύροι αφέθησαν ελεύθεροι «λόγω έλλειψης στοιχείων» σε βάρος τους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σήμερα, ο επικεφαλής της ουγγρικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Γκιόργκι Σόμπορκ δήλωσε πως η εν λόγω επίθεση δεν συνδέεται με την Αλ Κάιντα ή με άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πηγή ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο