Κόσμος
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 15:50

Κυπριακό: Πολιτική δέσμευση από τους δωρητές αναμένει η Κομισιόν

Στην αυριανή προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών που θα γίνει στις Βρυξέλλες για τη στήριξη μιας λύσης του Κυπριακού «αναμένουμε μια πολιτική δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν», δήλωσε ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, Εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Στην διάσκεψη θα συμμετάσχουν 125-150 εκπρόσωποι από 34 χώρες, τον ΟΟΣΑ, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., και από διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής του γραφείο προγραμματισμού Πανίκος Πούρος, από τουρκοκυπριακής πλευράς θα λάβει μέρος ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υφυπουργός εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και από τουρκικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπτουλατίφ Σενέρ.

Θα παραστεί ο Αλβάρο Ντε Σότο και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

Χθες οι ΗΠΑ έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους για εισφορά σημαντικών ποσών, για να δελεάσουν τους Κυπρίους υπέρ του «ναι».

«Θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση εκ μέρους μας. Η Ουάσιγκτον προτίθεται να προβεί σε μια σημαντική υπόσχεση και βρισκόμαστε σε επαφή με άλλους πιθανούς δωρητές για να τους ενθαρρύνουμε να δείξουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς αυτή την ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα διαθέσει 300 εκατ. ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχόμενων.