Κόσμος
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 16:32

Αθέμπες: Εξουδετερώθηκε ο «σκληρός πυρήνας» των τρομοκρατών της Μαδρίτης

Την πεποίθηση ότι ο «σκληρός πυρήνας» της τρομοκρατικής οργάνωσης που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, έχει εξουδετερωθεί, εξέφρασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες.

«Ο σκληρός πυρήνας της ισλαμιστικής οργάνωσης που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου και για την απόπειρα εναντίον της υπερταχείας αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Μαδρίτη-Σεβίλη έχει εξουδετερωθεί», δήλωσε ο κ. Αθέμπες μετά την ομαδική αυτοκτονία επτά ισλαμιστών σε προάστιο της Μαδρίτης στις 3 Απριλίου και τις συλλήψεις που ακολούθησαν τις επιθέσεις.

Εντωμεταξύ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times, υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη σχεδιάστηκαν το φθινόπωρο του 2002, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, επικαλούμενος στοιχεία των ισπανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Για μια ακόμα φορά, ο κ. Αθνάρ δικαιολόγησε την εμπλοκή της Ισπανίας στον πόλεμο του Ιράκ, στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπλοκή της Ισπανίας στον πόλεμο αποτέλεσε «το πρόσχημα και όχι την αιτία» των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου, ενώ τόνισε ότι καμία χώρα δε βρίσκεται εκτός κινδύνου.

«Η ουδετερότητα είναι αδύνατη απέναντι σε αυτό το είδος τρομοκρατίας και αυτοί που τηρούν ουδέτερη στάση είναι σίγουρα αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Μπορεί να δεχθούμε επίθεση. Νομίζω ότι η (νέα) ισπανική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά», τόνισε ο απερχόμενος ισπανός πρωθυπουργός, δίχως να κατονομάσει τις χώρες που θεωρεί ότι αποτελούν στόχο.

Τέλος, ο κ. Αθνάρ καταδίκασε τη δέσμευση του νικητή των εκλογών Θαπατέρο να αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ στις 30 Ιουνίου, εάν ο ΟΗΕ δεν πάρει στα χέρια του την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση της χώρας.