Επτά άτομα ύποπτα για διακίνηση ραδιενεργού Ουρανίου - 238 συνέλαβε η αστυνομία της Μολδαβίας που όπως ανακοίνωσε η ουσία εντοπίστηκε σε τρένο από τη Ρωσία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή μιας «βρώμικης βόμβας».
Επτά άτομα ύποπτα για διακίνηση ραδιενεργού Ουρανίου - 238 συνέλαβε η αστυνομία της Μολδαβίας που όπως ανακοίνωσε η ουσία εντοπίστηκε σε τρένο από τη Ρωσία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή μιας «βρώμικης βόμβας».
Η αστυνομία ανακάλυψε περίπου 200 γραμμάρια του υλικού αξίας περίπου 1,7 εκατομμυρίου ευρώ κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Ίον Μπόντρουγκ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών του υπουργείου Εσωτερικών.
«Μετά την προκαταρκτική έρευνα διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για ουράνιο-238, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευαστή "βρώμικων" βομβών» είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου συμπληρώνοντας ότι εντοπίστηκε και μια ποσότητα υδραργύρου.
Η «βρώμικη» βόμβα δεν είναι στην πραγματικότητα πυρηνική, καθώς δεν προκαλεί πυρηνική έκρηξη. Είναι συμβατικό εκρηκτικό όπλο με ραδιενεργό υλικό, το οποίο διασκορπίζεται τη στιγμή που η βόμβα εκρήγνυται.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) βρίσκεται «σε επαφή με τις αρχές της Μολδαβίας σχετικά με την υπόθεση», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του ΔΟΑΕ μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω λεπτομέρεια.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Βιέννη εντείνει τις εκκλήσεις προς τα κράτη-μέλη του να εντείνουν τα μέτρα ασφάλειας για να μην πέσουν σε λάθος χέρια επικίνδυνα πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά.
Ο τύπος του ουρανίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ατομικών βομβών είναι το ισότοπο ουράνιο-235, το οποίο έχει τρία νετρόνια λιγότερα από το ουράνιο-238 και είναι σε θέση να προκαλέσει μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση και σχάση, απελευθερώνοντας τεράστια ενέργεια.
Η τελευταία γνωστή προσπάθεια να πωληθεί ουράνιο-238 στη Μολδαβία είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2010, όταν η αστυνομία συνέλαβε τρία πρόσωπα, μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.
Πέρυσι ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε ότι σε ετήσια βάση αναφέρθηκαν από τα κράτη-μέλη του περισσότερα από 100 περιστατικά κλοπών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων που αφορούν πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά.
Επειδή η κατασκευή μιας «βρώμικης» βόμβας είναι σχετικά εύκολη, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας θεωρούν πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες, απ' ό,τι μια πυρηνική βόμβα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι μια τέτοια βόμβα θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο πανικό, ακόμη κι αν δεν προκαλέσει μεγάλες απώλειες ανθρωπίνων ζωών.
Πηγή: ΑΜΠΕ