Κόσμος
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 20:58

«Πράσινο φως» των ΗΠΑ για οριστική προσάρτηση τμημάτων της Δ. Οχθης

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ διεκδικεί τμήματα της Δυτικής Οχθης που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν δικά τους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μεταστροφή της αμερικανικής θέσης, που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Μπους επικαλέστηκε «νέες πραγματικότητες στην περιοχή» για αυτήν την αλλαγή πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών του Ισραήλ σε τοποθεσίες της Δυτικής Οχθης. Επίσης ο κ. Μπους χαρακτήρισε ιστορικά και θαρραλέα τα σχέδια του Σαρόν για μονομερή ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ουάσινγκτον σε αναζήτηση στήριξης για τη μόνιμη προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Οχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ που κατελήφθησαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Κάθε ελπίδα ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή θα είναι νεκρή στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δώσουν στο Ισραήλ το «πράσινο φως» για αυτό, προειδοποιεί ο Γιασέρ Αραφάτ, γιατί θα ρυθμιστούν θέματα για τα οποία επρόκειτο να γίνει διαπραγμάτευση κατά τις συνομιλίες για το τελικό καθεστώς.

Ο κ. Μπους σήμερα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι το τείχος που κατασκευάζεται από το Ισραήλ θα πρέπει να είναι προσωρινό και να μην προκαταλαμβάνει αποφάσεις που να αφορούν τη χάραξη των συνόρων.