Πολιτική
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 13:31

Ευ. Βενιζέλος: Ο Στ. Δήμας εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος

«Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα. 

«Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόσωπο που εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος, «ένα πολιτικό πρόσωπο μετριοπαθές, με μακρά διαδρομή, ευπαρουσίαστο διεθνώς, με μεγάλη υπουργική και κυβερνητική εμπειρία, καταξιωμένο ως επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ε.Ε. και μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε τον κ. Παπούλια, αναφέροντας ότι «είναι σαρξ εκ της σαρκός της παράταξης», αλλά και πως «ανυψώθηκε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω από κόμματα στο επίπεδο της πολιτικής αμεροληψίας και ουδετερότητας που απαιτεί ο θεσμός, εκπροσώπησε τη χώρα με απόλυτα πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο, αξιοποίησε τις γνωριμίες, εμπειρίες, δυνατότητες και επαφές του και ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών τα 10 χρόνια της παρουσίας του στον θώκο». 

«Αγωνιζόμαστε για σταθερότητα, αλλά δεν φοβόμαστε τις εκλογές»

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για σταθερότητα ώστε με το νέο έτος, να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τον καλύτερο εθνικά τρόπο, για να τονίσει ωστόσο ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή και η χώρα βαδίσει σε διάλυση της Βουλής και εκλογές, «δεν φοβόμαστε τις εκλογές».

«Αν η αντιπολίτευση θέλει να τις προκαλέσει, αν η κοινή γνώμη δεν αντιδράσει και δεν επιβάλει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πάμε σε εκλογές και εκεί θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, όχι απολογούμενοι αλλά λέγοντας τι ακριβώς έχει συμβεί», τόνισε.

«Αρκετά πια», σημείωσε, «με αυτή την υβριστική θεωρία που λέει ότι επιβάλαμε μέτρα που μπορούσαμε να αποφύγουμε. Ο λαός έζησε αυτή την επώδυνη εμπειρία για να γλιτώσει μια ασύγκριτα πιο επώδυνη εμπειρία».

«Επίσπευση διαδικασιών για να μην πάρουμε σκληρά μέτρα»

Αναφερόμενος ερώτημα εάν η κυβέρνηση θέλει να προτάξει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής για να πάρει μετά σκληρά μέτρα, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι η προεδρική εκλογή προτάσσεται «για να μην πάρουμε σκληρά μέτρα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε και να αποτρέψουμε δυσανάλογες και ατεκμηρίωτες αξιώσεις των συνομιλητών μας».

«Δεν θα ξεφύγουμε από τη γραμμή αυτή», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν αντέχει περικοπές μισθών και συντάξεων, η χώρα θέλει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη, αλλά θέλει και κοινωνική συνοχή και ευαισθησία, στήριξη της απασχόλησης, των επενδύσεων».

«Απαιτείται μια πραγματική εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν με τον Πρωθυπουργό την επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδου, ώστε, όπως είπε, η χώρα να είναι σε θέση να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και τα επιχειρήματα της στην πολύπλοκη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της. 

Ακόμη είπε ότι το χτεσινό Eurogroup πολιτικά υποδέχθηκε, αποδέχθηκε και ενθάρρυνε την αλλαγή σελίδας, επιβεβαίωσε και τίμησε τα επιτεύγματα και τις θυσίες του λαού και αποφάσισε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα αλλάζει καθεστώς και μέσα σε δύο μήνες έως τα τέλη του Φεβρουαρίου 2015 περιμένει να τελειώσουν όλες οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες προκειμένου να μπούμε σε μια νέα φάση.

Συνεπώς, πρόσθεσε πως «σε αυτό το σημείο απαιτείται μια πραγματική εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και δεν μπορεί να υπάρχει ένα αβέβαιο πολιτικό τοπίο, μια αντιπολίτευση που παροτρύνει τους βουλευτές να φερθούν κατά ανεύθυνο θεσμικά τρόπο, να καταψηφίσουν οποιονδήποτε προταθεί για Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να οδηγήσουν τη χώρα εκβιαστικά σε εκλογές».

Ο κ. Βενιζέλος ανέτρεξε στις δύο αποφάσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση στα τέλη Σεπτεμβρίου για την ψήφο εμπιστοσύνης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελευταία συνταγματικά προβλεπόμενη ημερομηνία, αρχές Φεβρουαρίου. «Δεν περιμέναμε όμως αυτή την ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης που χυδαιολογεί και προσβάλει τις συνειδήσεις των πολιτών», πρόσθεσε.

«Αντιμετωπίσαμε και μια σκλήρυνση των εταίρων μας και ιδίως του ΔΝΤ, που όταν ακούει ότι η χώρα έχει δυνάμεις που αμφισβητούν τη συνέχεια του κράτους τότε ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις που σημαίνει πρόσθετα δυσανάλογα άδικα αντιπαραγωγικά μέτρα», σημείωσε.