Κόσμος
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004 07:02

Τον Τζωρτζ Μπους επέκρινε ο Κόφι Ανάν για το Μεσανατολικό

Τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους επέκρινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επειδή αγνόησε τις επιθυμίες των Παλαιστινίων, αναγνωρίζοντας χωρίς επιφυλάξεις τα δικαιώματα του Ισραήλ σε ορισμένους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης.

Ενας εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι η αλλαγή πολιτικής εκ μέρους των ΗΠΑ καταστρατηγεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας οριστικής ειρηνευτικής λύσης.

Ο Κόφι Ανάν, επιμένει στη θέση του, ότι οι εκκρεμείς λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό «θα πρέπει να καθοριστούν με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, επί τη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντούζαριτς, συμπληρώνοντας : «Πιστεύει σθεναρά ότι (Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι) δεν θα πρέπει να κάνουν βήματα που θα προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών».

Σε δηλώσεις του, μετά τις επαφές που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο Μπους είπε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι το Ισραήλ θα επιστρέψει στα σύνορα που είχε πριν από τον πόλεμο του 1967, οπότε κατέλαβε τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

Υποστήριξε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα πρέπει να εγκατασταθούν στο παλαιστινιακό κράτος και όχι στο σημερινό Ισραήλ.