Κόσμος
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004 07:08

ΗΠΑ : Στέλεχος της CIA καταθέτει για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της κατασκοπείας, ένας από τους επικεφαλής της μυστικής μονάδας της CIA, που στρατολογεί ξένους πράκτορες και διευθύνει μυστικές επιχειρήσεις, εμφανίστηκε δημοσίως και κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής, που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

«Λόγω της θέσης μου στη CIA δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο. Μάλιστα, στην ιστορία της CIA, κανένας από τους προκάτοχούς μου δεν έχει καταθέσει δημοσίως στο παρελθόν», είπε ο Τζέιμς Πάβιτ, αναπληρωτής επιχειρησιακός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής.

Ο Πάβιτ έχει δώσει ομιλίες και έχει εμφανιστεί σε συνεδριάσεις του Κογκρέσου κεκλεισμένων των θυρών, όμως αυτή ήταν η πρώτη κατάθεσή του, γεγονός που έκανε ακόμη και ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής να αισθάνονται νευρικότητα.

«Είχε σφιχτεί το στομάχι μου όσω απαντούσε στις ερωτήσεις ο Πάβιτ», είπε ο πρώην γερουσιαστής Μπομπ Κέρεϊ, ο οποίος ζήτησε από την επιτροπή να καταγράψει στα πρακτικά ότι η δημόσια εμφάνιση του αναπληρωτή επιχειρησιακού διευθυντή «δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο».

Ο Πάβιτ υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι το τμήμα του βρίσκεται πίσω από μερικές από τις «εντυπωσιακότερες αποτυχίες» της οργάνωσης Αλ Κάιντα, πρόσθεσε όμως ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Περιέγραψε επίσης ορισμένες από τις αλλαγές που έγιναν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Πριν από διόμισι χρόνια θα είχαμε αναφέρει ως βασικές προτεραιότητές μας την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Και ανησυχούμε ακόμη για τις επιχειρήσεις των εξτρεμιστών σ' αυτές τις περιοχές. Ομως σήμερα, για παράδειγμα, σχεδόν όλοι οι βασικοί στόχοι στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί».

Τέλος, ο Πάβιτ συλληπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου εκ μέρους των μελών του τμήματός του που δεν μπορούν να εμφανιστούν δημοσίως. «Χτυπήσαμε το συναγερμό. Γνωρίζαμε ότι η απειλή ήταν θανάσιμη, ήταν ξεκάθαρη και ερχόταν κατά πάνω μας. Προσπαθήσαμε με την καρδιά και την ψυχή μας να προλάβουμε αυτές τις επιθέσεις. Πράξαμε ότι ξέραμε και αποτύχαμε», είπε προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσει πως «δεν θα ξανασυμβεί τέτοια αποτυχία».