Πολιτιστικά
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 08:05

Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος τιμά τον Ελ Γκρέκο στη Ρωσία

Στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της συμπλήρωσης 400 ετών από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, η έκθεση τού καταξιωμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, παρουσιάζεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της συμπλήρωσης 400 ετών από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), η έκθεση τού παγκοσμίως καταξιωμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, με τίτλο «Τιμή στον Ελ Γκρέκο. Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα», παρουσιάζεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται σε ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία - Μνημεία  του κόσμου, το Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης, και τελεί υπό την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη. 

Ο πρώτος Έλληνας που εκθέτει στον σπουδαίο αυτόν χώρο

Ο Ναός του Αγ. Ισαάκ δεσπόζει στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά Μουσεία της ρωσικής επικράτειας, φημισμένος παγκοσμίως, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα και πρώτος σε επισκεψιμότητα, περισσότερο και από το φημισμένο Μουσείο Ερμιτάζ. Η παραχώρηση του συγκεκριμένου κρατικού Μουσείου είναι σπουδαία τιμή για έναν καλλιτέχνη, ειδικά όταν είναι ο πρώτος Έλληνας που εκθέτει στον σπουδαίο αυτόν ιστορικό χώρο, όπως συμβαίνει με τον Νίκο Φλώρο.

«Η πρόσκληση που έλαβα από το ρωσικό κράτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικότερου Έλληνα ζωγράφου, αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για μένα, διότι τα έργα που δημιούργησα οφείλουν να τιμήσουν τον Ελ Γκρέκο, αλλά και να εκφράσουν ιδιαίτερο σεβασμό προς τη μορφή του Ιησού Χριστού» σημειώνει ο Νίκος Φλώρος.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της τέχνης, που έργα Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται, μέσα από τον σουρεαλισμό και την pop - art, με ένα σύγχρονο υλικό, όπως το αλουμίνιο και, συγκριμένα, τα κουτάκια αναψυκτικών. Χιλιάδες κομμάτια χρωματιστού αλουμινίου δημιουργούν ένα τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτό, δίνοντας την αίσθηση ενός ανάγλυφου ζωγραφικού πίνακα. Ακολουθώντας, όμως, με σεβασμό τα σχέδια και τα χρώματα του σπουδαίου ζωγράφου.  

Το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις, καθώς έχει καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και πολλά άλλα ειδησεογραφικά και τηλεοπτικά μέσα σε όλο τον κόσμο. 

Προπομπός του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας

Η έκθεση «Τιμή στον Ελ Γκρέκο. Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα» πραγματοποιείται σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσαν οι τελευταίες εκθέσεις του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία, στο Κρατικό Μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, που ακολούθησαν την εξάμηνη έκθεσή του στο Κρατικό Μουσείο Tsaritsyno της Μόσχας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος και του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας. Όλες αυτές οι εκθέσεις προωθούν την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και αποτελούν προπομπό αυτών, που θα επακολουθήσουν για το Έτος Ελληνορωσικής Φιλίας, το 2016.

Επιμελητής (Curator) της έκθεσης του Νίκου Φλώρου στον Ναού του Αγ. Ισαάκ, καθώς και σε πολλές ακόμα ανά τον κόσμο, είναι ο Έλληνας Αριστοτέλης Κατάντης. Υπεύθυνη οργάνωσης των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου στη ρωσική επικράτεια είναι η   Julia Sysalova. Αποκλειστικός φωτογράφος του καλλιτέχνη, στις εκθέσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ο Έλληνας φωτογράφος Ηλίας Διαμαντάκος.

naftemporiki.gr