Προικοσύμφωνα, ψηφίσματα, χάρτες, έγγραφα, γράμματα, βιομηχανικά αρχεία και προσωπικά αρχεία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα έργα 30 καλλιτεχνών, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση «Εικαστικές αναπαραστάσεις των αρχείων».
Προικοσύμφωνα, ψηφίσματα, χάρτες, παλίμψηστα έγγραφα, γράμματα, βιομηχανικά αρχεία, πρόσωπα αρχειονόμων, ιστορικές φυσιογνωμίες, αρχειακοί φάκελοι, φωτογραφίες και προσωπικά αρχεία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και υλικό για τα έργα 30 καλλιτεχνών, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση «Εικαστικές αναπαραστάσεις των αρχείων».
Πρόκειται για την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, η οποία παρουσιάσθηκε στον χώρο των ΓΑΚ, το περασμένο καλοκαίρι, και τώρα μεταφέρεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, όπου και εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα.
Οι συγκεκριμένες δημιουργίες των καλλιτεχνών αποκαλύπτουν με έναν μοναδικό τρόπο τα Γενικά Αρχεία, αφού οι καλλιτέχνες επισκέφτηκαν τα ΓΑΚ, εκεί όπου φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος των δημοσίων αρχείων, που εκτείνονται χρονικά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, και εμπνεύστηκαν, προκειμένου να δημιουργήσουν νέες εικαστικές γραφές, ειδικά για την έκθεση.
«Ένα στοίχημα που, εκ πρώτης όψεως, ήταν δύσκολο να κερδηθεί»
Ο πρόεδρος των ΓΑΚ, Νίκος Καραπιδάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος των αρχείων είναι ένας τρόπος κειμενικής και ορθολογικής οργάνωσης της σκέψης, που περιορίζει, κατά βούληση, το συναίσθημα. Ο κόσμος της εικαστικής δημιουργίας συνιστά έναν τρόπο αφαιρετικής σκέψης, που προϋποθέτει το συναίσθημα. Η ιδέα να προταθεί η συνάντηση αυτών των τόσο διαφορετικών κόσμων μέσα από την οργάνωση μιας έκθεσης εικαστικών, ήταν ένα στοίχημα, που εκ πρώτης όψεως, ήταν δύσκολο να κερδηθεί. Τα αρχεία καταγράφουν αιτήματα, ενοχικές σχέσεις (κατά τη νομική σημασία της λέξης), αποφάσεις και διαταγές, στοιχεία που οι άνθρωποι - για τον έναν ή τον άλλο λόγο - επιθυμούν να διασώσουν από τη λήθη.
Από τη φύση τους, όμως, δεν είναι “έργα”, αλλά ταπεινά μνημεία, γραμμικά, περιορισμένων συνήθως αξιώσεων, που ο χρόνος μπορεί να ξεχάσει, να παραμελήσει, ν’ αφήσει στην άκρη. Είναι γραμμένα στη γλώσσα, που μπορούσαν να γράψουν οι συντάκτες τους, γλώσσα της καθημερινής ζωής ή της γραφειοκρατίας, που δεν φιλοδοξεί παρά να πει αυτό που θέλει, σε αυτούς που απευθύνεται. Είναι κείμενα μονοσήμαντα.
Η εικαστική αναπαράσταση, δημιουργική από τη φύση της, συνιστά αμέσως έργο. Είναι, δηλαδή, σε θέση να αποδώσει μια πραγματικότητα ή ένα πλάσμα πραγματικότητας σε όλη τους την πολυπλοκότητα, σε όλο τους το βάθος, μπορεί να τα πει και να τα διηγηθεί ταυτόχρονα, να τα αποδώσει ταυτόχρονα στη λεπτομέρειά τους και στο σύνολό τους. Είναι πολυσήμαντη».
Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού (ΟΚΑΠΑ) και θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανοιχτό σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο υποστηρίζει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης - Ψυχικού.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η Ελίζα Γερολυμάτου (ιστορικός τέχνης - μουσειολόγος, επιστημονική σύμβουλος Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα - Ψυχικό) και η Λουίζα Καραπιδάκη, (ιστορικός τέχνης), ενώ τη γενική εποπτεία από τα ΓΑΚ έχουν οι Μαρία Βακαλοπούλου, Αμαλία Παππά και Χριστίνα Σάρρα.
Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Ι. Κοκκώνη 15 - Ψυχικό, τηλ.: 210 6717097. Διάρκεια έκθεσης: 11 Δεκεμβρίου 2014 - 3 Απριλίου 2015. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 - 18.00, Τετάρτη: 13.00 - 20.00.
naftemporiki.gr