Ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του τον καιρό που πολεμούσε στη γαλλική αντίσταση έμελλε να τον στοιχειώσει ως το τέλος της ζωής του: ο Νικολάι Βασένιν, στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού ο οποίος είχε ενταχθεί στην εθνική αντίσταση στη Γαλλία, απεβίωσε στη Ρωσία σε ηλικία 95 ετών.
Ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του τον καιρό που πολεμούσε στη γαλλική αντίσταση έμελλε να τον στοιχειώσει ως το τέλος της ζωής του: ο Νικολάι Βασένιν, στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού ο οποίος είχε ενταχθεί στην εθνική αντίσταση στη Γαλλία, απεβίωσε στη Ρωσία σε ηλικία 95 ετών.
Ο Βασένιν, ο οποίος είχε συλληφθεί από τα χιτλερικά στρατεύματα πριν αποδράσει από στρατόπεδο εργασίας στη Γαλλία και ο οποίος είχε σταλεί σε γκουλάγκ μετά την επιστροφή του στη Σοβιετική Ένωση, αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην έρευνα για να βρει τη Ζαν, την κόρη του καπετάνιου του όταν πολεμούσε με τους Μακί, την οποία είχε ερωτευθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Ο μόνος επιζών του λόχου των Μακί της Ντρομ, στη νότια Γαλλία, απεβίωσε σήμερα στο νοσοκομείο στη Μπερεζόφσκι, στα Ουράλια, τρεις ημέρες μετά τα 95α του γενέθλια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Λομπανόφ, φίλος του γηραιού άνδρα ο οποίος τον βοηθούσε τα τελευταία χρόνια.
«Ήταν ένας άνθρωπος θαρραλέος και τίμιος. Αυτά που του συνέβησαν ήταν μοναδικά», έγραψε ο Εβγένι Κουϊβάτσεφ, κυβερνήτης της περιοχής Σβερντλόβσκ, όπου ζούσε ο Βασένιν.
Τον Ιούλιο του 1941 ο στρατιώτης Βασένιν είχε αιχμαλωτιστεί από τους ναζί, πριν διαφύγει και ενταχθεί στην γαλλική αντίσταση στο Ντρομ.
Ο «λόχος Νικολά» είχε συμμετάσχει σε διάφορες μάχες. Τραυματίας, ο Σοβιετικός στρατιώτης είχε ερωτευτεί τη Ζαν, την κόρη του καπετάνιου της μονάδας των ανταρτών στην οποία είχε ενταχθεί, του Ζεράρ Μονό, η οποία τον φρόντιζε και ζήτησε το χέρι της.
Μετά την άρνηση του επικεφαλής της μονάδας του, ο Νικολάι επέστρεψε το 1945 στην ΕΣΣΔ, όπου δικάστηκε για εσχάτη προδοσία - διότι είχε πέσει στα χέρια των ναζί - και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδα εργασίας.
Μετά τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν το 1953, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ' οίκον κράτηση στη Σιβηρία. Κατόπιν παντρεύτηκε με τη Ζινάιντα, γεωλόγο η οποία περνούσε από το ορυχείο όπου εργάζονταν οι καταδικασθέντες.
Δεν αποκαταστάθηκε παρά με την περεστρόικα, λίγο καιρό πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991.
Για περίπου 60 χρόνια κρατούσε μυστικό τον έρωτά του για τη Γαλλίδα, αλλά μετά τον θάνατο της γυναίκας του, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, ο γηραιός άνδρας αποφάσισε «να ξαναβρεί τη Ζαν, ό,τι κι αν του στοίχιζε», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάρτιο του 2013.
Ο Βασένιν, ο οποίος είχε λάβει τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, μετέβη στη Γαλλία τον Ιούνιο. Είχε αργήσει πέντε μήνες: η Ζαν είχε πεθάνει τον Ιανουάριο.
Ο πρώην αντάρτης πήγε στο σπίτι όπου η Ζαν είχε φροντίσει τα τραύματά του, συνοδευόμενος από τον Αντρέι Γκριγκόριεφ, έναν Ρώσο κινηματογραφιστή που γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τον Ρώσο Μακί.
Ο Βασένιν επίσης απέθεσε στον τάφο της Ζαν κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα κουτί με σοκολάτες.
«Της είχα υποσχεθεί ότι θα επέστρεφα και κρατάω τον λόγο μου, όπως κάνουν οι Ρώσοι στρατιώτες», είχε πει ο γηραιός άνδρας στον κινηματογραφιστή.
Ο Βασένιν έλεγε πως ήταν αποφασισμένος να ζήσει τουλάχιστον ώσπου να μπορέσει να ξαναδεί τη Ζαν.