Ήταν ίσως η πρώτη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό κατά την οποία συζητήθηκε περισσότερο η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και λιγότερο ο δεσμευτικός νόμος για τα όρια των εξόδων του κράτους, για το επόμενο οικονομικό έτος.
Ήταν ίσως η πρώτη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό κατά την οποία συζητήθηκε περισσότερο η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και λιγότερο ο δεσμευτικός νόμος για τα όρια των εξόδων του κράτους, για το επόμενο οικονομικό έτος.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ευθέως τη χθεσινή ψήφο για τον προϋπολογισμό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως όποιος βουλευτής αρνηθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν μπορεί λίγες εβδομάδες μετά να πει «ναι» στην εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή παρατείνοντας τον βίο της κυβέρνησης. Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό, σε περίπτωση που η χθεσινή ψηφοφορία συγκέντρωνε λιγότερα από 180 «ναι» να καθίσει από σήμερα στο τραπέζι προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία των εκλογών.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ασέβεια προς τους βουλευτές, για τους οποίους είπε ότι δεν θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους. Ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας «ποιος πηγαίνει κόντρα στην βούληση του λαού: εκείνος που τον ακούει ή εκείνος που τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ζητώντας εκλογές;».
Τελικά ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από το σύνολο των βουλευτών της συγκυβέρνησης -απουσίαζε ο κ. Χατζηοσμάν-. Το μοναδικό «ναι» από πλευράς ανεξάρτητων ήρθε από την Κατερίνα Μάρκου, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε «παρών». Και οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Η σκυτάλη πλέον, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, «περνά στα χέρια των δανειστών και στο σημερινό Eurogroup». Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του «περιέγραψε λεπτομερώς το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα». Μίλησε για δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2015 το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν στο 1,7 δισ., για νέα μέτρα που ζητούν να παρθούν από τώρα και τα οποία αρνήθηκε η κυβέρνηση και για προβλέψεις της τρόικας που για μία ακόμη φορά θα πέσουν έξω.
Το γεγονός ότι η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε τελικά σε χαμηλούς τόνους «πιστοποιεί και την κρισιμότητα του σημερινού Εurogroup» επισημαίνει το ίδιο στέλεχος και καταλήγει: «η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούσει το ενδεχόμενο και νέων υπαναχωρήσεων, με το σενάριο για επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ