«Ταπεινά φιλοδωρήματα των 150 ευρώ το μήνα» χαρακτήρισε τα αναδρομικά των δικαστών που δίνονται σε 36 δόσεις η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.
«Ταπεινά φιλοδωρήματα των 150 ευρώ το μήνα» χαρακτήρισε τα αναδρομικά των δικαστών που δίνονται σε 36 δόσεις η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.
Η κ. Χριστοφίλου μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
Η πρόεδρος της ΕΔΕ, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου χαρακτήρισε «ταπεινά φιλοδωρήματα των 150 ευρώ το μήνα», τα αναδρομικά των δικαστών που δίνονται σε 36 δόσεις.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου συμφώνησε μεν ως προς την ορθότητα και την ουσία των οικονομικών διεκδικήσεων των δικαστών, αλλά απέδωσε την μη εκτέλεση των αποφάσεων του Μισθοδικείου που δικαιώνουν τους δικαστές για τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους στις οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου οι αναδρομικές αποδοχές των δικαστών (μετά την δικαίωση τους από το Μισθοδικείο) παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί καταβολής τους, τελικά θα δοθούν μειωμένες σε ποσοστό 50% και σε 36 δόσεις των 150 ευρώ μηνιαίως.
Ακόμα, είπε ότι οι δικαστές δεν ξεκίνησαν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το οικονομικό ζήτημα, αλλά «η εκτελεστική εξουσία έρχεται και πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού σώματος».
«Εμείς απαντάμε στις προσβολές … Αναμένουμε και αξιώνουμε από την Πολιτεία να αναγνωρίσει την βαρύτητα και την σοβαρότητα του έργου μας και να σέβεται τον θεσμικό μας ρόλο» τόνισε.
Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει να παραβιάζει το Σύνταγμα στο θέμα των αποδοχών των δικαστών, καθώς δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις με αποτέλεσμα να προκαλεί αντιδράσεις και να αναγκάζει τους δικαστές να προσφύγουν εκ νέου στα δικαστήρια και κατέληξε ότι «η Δικαιοσύνη είναι επένδυση και όχι παθητικό».
Χαρ. Αθανασίου: Προσπαθώ
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια επιμένει πως οι αποδοχές των δικαστικών Λειτουργών είναι θέμα θεσμικό και όχι οικονομικό και τον λυπεί το γεγονός ότι το δημόσιο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως σε όσα οφείλει στους δικαστικούς.
«Παλεύω καθημερινά για την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του επίσημου κράτους και των δικαστικών λειτουργών, η οποία παρ' όλες τις τριβές, θεωρώ ότι παραμένει ισχυρή» είπε.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι το Δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές, αντίθετα όπως είπε τις αναγνωρίζει, αλλά αναγνωρίζει και ότι αδυνατεί να καταβάλει άμεσα όλα τα οφειλόμενα.
Οι λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν να κάνουν με την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Είναι ζήτημα καθαρά δημοσιονομικό , αν θέλετε λογιστικό» είπε και διαβεβαίωσε πως τα οφειλόμενα θα αποδοθούν.
«Αυτό το αναγνωρίζουν ό ίδιος ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και για το συντομότερο της οριστικής διεκπεραίωσης της οφειλής του κράτους έναντι σας μάχομαι και θα συνεχίσω να μάχομαι» τόνισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ