Τον καθορισμό ενός πολύπλευρου νομικού πλαισίου που θα εφαρμόζεται στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών αναλαμβάνει να καταθέσει έως τον Σεπτέμβριο ειδική επιτροπή του ΟΗΕ.
Τον καθορισμό ενός πολύπλευρου νομικού πλαισίου που θα εφαρμόζεται στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών αναλαμβάνει να καταθέσει έως τον Σεπτέμβριο ειδική επιτροπή του ΟΗΕ.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια της απόφασης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση κατά την τελευταία σύσκεψή της σε πλήρη σύνθεση τον Σεπτέμβριο και έχει στόχο να περιορίζει τα προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Αργεντινή με τα κερδοσκοπικά ταμεία.
Στόχος είναι, όπως αναφέρει η απόφαση «να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και να επιτευχθεί μια βιώσιμη, ισομερής και καταμερισμένη οικονομική ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση και τις προτεραιότητες κάθε χώρας».
Η «ειδική επιτροπή» θα είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ και θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις τριήμερες συνεδριάσεις τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015 στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Η μη δεσμευτική απόφαση ζητεί από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης να διασφαλίσει ότι η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της «το συντομότερο δυνατόν».
Η επιτροπή θα πρέπει «να υποβάλει μια πρόταση προς εξέταση» κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής της Γενικής Συνέλευσης σε πλήρη σύνθεση, τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η απόφαση καλεί τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στις εργασίες της επιτροπής.
Το κείμενο, που υποβλήθηκε από τη Βολιβία, υιοθετήθηκε με 128 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Μεταξύ των χωρών που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και πολλές χώρες τα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο