Με την αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών και τη σύγκληση ενός νέου σώματος ενόρκων στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει μια ακόμη σχετική υπόθεση, το κίνημα διαμαρτυρίας συνεχίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στις ΗΠΑ με διαδηλώσεις να διοργανώνονται σε αρκετές μεγάλες πόλεις για τρίτη συνεχόμενη νύχτα.
Με την αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών και τη σύγκληση ενός νέου σώματος ενόρκων στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει μια ακόμη σχετική υπόθεση, το κίνημα διαμαρτυρίας συνεχίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στις ΗΠΑ με διαδηλώσεις να διοργανώνονται σε αρκετές μεγάλες πόλεις για τρίτη συνεχόμενη νύχτα.
Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες ότι σώμα ενόρκων θα αποφασίσει αν θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη ένας λευκός αστυνομικός που σκότωσε «από λάθος» τον Ακάι Γκάρλεϊ, έναν μαύρο 28 ετών, στο Μπρούκλιν στις 20 Νοεμβρίου.
Ο Γκάρλεϊ σκοτώθηκε σε ένα κακοφωτισμένο κλιμακοστάσιο σε ένα συγκρότημα κτιρίων στο Μπρούκλιν το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου από έναν αρχάριο αστυνομικό, τον Πίτερ Λίανγκ. Ο επικεφαλής των δυνάμεων της τάξης της Νέας Υόρκης είχε υπογραμμίσει ήδη από την επόμενη ημέρα ότι επρόκειτο «για τυχαίο πυροβολισμό» και ότι το θύμα ήταν αθώο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post, ο Λίανγκ αφού έριξε τον μοιραίο πυροβολισμό έστειλε μήνυμα από το κινητό του στο συνδικάτο των αστυνομικών και επί αρκετά λεπτά δεν απαντούσε στις κλήσεις του κέντρου, την ώρα που το θύμα του ήταν τραυματισμένο στο κλιμακοστάσιο. Ο Γκάρλεϊ, πατέρας ενός παιδιού, πέθανε μόλις έφτασε στο νοσοκομείο.
Ο εισαγγελέας του Μπρούκλιν Κεν Τόμσον ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει στο σώμα των ενόρκων.
«Είναι σημαντικό να φτάνουμε στο βάθος των πραγμάτων για να δούμε τι συνέβη», δήλωσε ο Τόμσον, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του σώματος των ενόρκων.
Η οικογένεια του Ακάι Γκάρλεϊ μίλησε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή και ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Δεν είχε κάνει τίποτα κακό, είναι ένας καλός άνθρωπος, αγαπά την οικογένειά του», δήλωσε η μητέρα του Σίλβια Πάλμερ.
Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Κέβιν Πάουελ συνέδεσε τον θάνατο του Γκάρλεϊ με αυτόν πολλών άλλων Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ: «Δυστυχώς εκτιμάμε ότι η κατάσταση μοιάζει με μια σειρά σύγχρονου λιντσαρίσματος».
Έπειτα από μια τελετή στην μνήμη του Γκάρλεϊ, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μπρούκλιν, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έκλεισαν την κυκλοφορία στην Νέα Υόρκη, παρά τη βροχή.
Άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Μαϊάμι, το Σικάγο και τη Νέα Ορλεάνη, μεταξύ άλλων.
Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Στην πλειονότητά τους οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές, με πολλούς διαδηλωτές να ξαπλώνουν στο έδαφος προσποιούμενοι τους νεκρούς.
«Η ζωή των μαύρων μετρά» και «ο ρατσισμός σκοτώνει», έγραφαν κάποια από τα πανό που κρατούσαν.
Οι διαδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται αφού ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην ασκηθούν διώξεις σε έναν λευκό αστυνομικό ο οποίος εμπλέκεται στον θάνατο ενός μαύρου 43 ετών, του Έρικ Γκάρνερ, στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης τον προηγούμενο Ιούλιο.
Εκτός από τον Ακάι Γκάρλεϊ και τον Έρικ Γκάρνερ, πρόσφατα έχουν σημειωθεί τρία ακόμη περιστατικά κατά τα οποία λευκοί αστυνομικοί σκοτώνουν άοπλους Αφροαμερικανούς.
Η πρώτη υπόθεση ήταν αυτή του νεαρού Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, ο οποίος σκοτώθηκε εν μέση οδώ από έναν λευκό αστυνομικό τον Αύγουστο. Σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο συγκεκριμένος αστυνομικός, εκτιμώντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.
Στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο ένας αρχάριος αστυνομικός σκότωσε στα τέλη Νοεμβρίου ένα αγόρι 12 ετών το οποίο έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα πρώτα συμπεράσματα μιας έρευνας που ξεκίνησε για την υπόθεση αυτή είναι συγκλονιστικά και ότι η αστυνομία έκανε χρήση «υπερβολικής» βίας.
Εξάλλου την Πέμπτη το βράδυ ένας λευκός αστυνομικός σκότωσε στο Φοίνιξ της Αριζόνα έναν μαύρο άνδρα τον οποίο προσπαθούσε να συλλάβει.
«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα που είναι πραγματικά εθνικής εμβέλειας και απειλούν ολόκληρη τη χώρα», είχε παραδεχθεί πρόσφατα ο Χόλντερ που είναι και ο ίδιος Αφροαμερικανός.
Πηγή: ΑΜΠΕ