«Sony-pocalypse» χαρακτηρίζουν κάποιοι ερευνητές την όλη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Sony Pictures, στο πλαίσιο καταλυτικής κυβερνοεπίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση υπολογιστικών συστημάτων και email, τη διαρροή εταιρικού υλικού (που περιελάμβανε και προσωπικά δεδομένα εργαζομένων) και φυσικά τη διαρροή ταινιών πριν εξέλθουν στις αίθουσες.
«Sony-pocalypse» χαρακτηρίζουν κάποιοι ερευνητές την όλη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Sony Pictures, στο πλαίσιο καταλυτικής κυβερνοεπίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση υπολογιστικών συστημάτων και email, τη διαρροή εταιρικού υλικού (που περιελάμβανε και προσωπικά δεδομένα εργαζομένων) και φυσικά τη διαρροή ταινιών πριν εξέλθουν στις αίθουσες.
Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με το FBI να απευθύνει προειδοποίηση προς άλλες εταιρείες σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε και την επικινδυνότητά του.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, η κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να έχει τεράστιο κόστος για την εταιρεία. Σε επίπεδο διαρροής ταινιών, κάθε κατεβασμένη κόπια είναι πιθανότατα ένα εισιτήριο σε κινηματογράφο λιγότερο, και η περίπτωση του «Fury» και του «Annie» αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, με το πρώτο να εκτιμάται ότι έχει «κατεβαστεί» 2,3 εκατ. φορές και το δεύτερο άνω των 278.000.
Παράλληλα, η επίθεση είχε αποτέλεσμα τη διαρροή κάποιων εσωτερικών επικοινωνιών που προκαλούν αμηχανία στην εταιρεία, λόγω του περιεχομένου τους- ενώ αντίστοιχο προβληματισμό προκάλεσε και η αποκάλυψη μεγάλων ανισοτήτων στους μισθούς, καθώς και προσωπικών δεδομένων που είχαν αποτέλεσμα 3.800 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν με «κλοπή ταυτότητας».
Κατά τον Άντριαν Σανάμπρια, ερευνητή ασφαλείας, ενδέχεται να χρειαστεί ένας χρόνος και άνω για να εξετάσει πλήρως την κατάσταση η εταιρεία και να επιδιορθώσει τη ζημιά, καθώς εκλάπησαν δεκάδες terabytes δεδομένων.
Το ζήτημα των αυτουργών έχει απασχολήσει έντονα την ειδησεογραφία, με αρκετούς να υποδεικνύουν τη Βόρεια Κορέα, η οποία είχε «εξοργιστεί» λόγω της επικείμενης κυκλοφορίας του «The Interview» - μιας κωμωδίας σχετικά με ένα σχέδιο δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σε πρώτη φάση, η Βόρεια Κορέα δεν είχε αρνηθεί τις κατηγορίες περί εμπλοκής της, ρίχνοντας, κατά κάποιον τρόπο «λάδι στη φωτιά», καθώς σε σχετικό ερώτημα εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης είχε απαντήσει «περιμένετε και θα δείτε» (μια απάντηση η οποία, στη διαδικτυακή «αργκό», θα έλεγε κανείς ότι κινείται στα όρια του «trolling»).
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι «οι εχθρικές δυνάμεις σχετίζουν τα πάντα με τη ΛΔΒΚ. Σας συμβουλεύω απλά να περιμένετε και θα δείτε».
Πολλοί έχουν εκφράσει έκπληξη σχετικά με τις θεωρίες περί τόσο εξελιγμένων δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου από τη Βόρεια Κορέα, καθώς το «Hermit Kingdom» δεν φημίζεται για τις επιδόσεις του στην τεχνολογία- ωστόσο, αναλυτές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι οι δυνατότητές της στο αντικείμενο δεν θα έπρεπε να υποτιμώνται, με έναν σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης να έχει προειδοποιήσει ότι οι χάκερ της Β. Κορέας αποτελούν μια σημαντική άγνωστη απειλή. Αναφορά της Hewlett Packard επεσήμανε ότι αν και οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες έχουν πρόσβαση μόνο σε ένα σύστημα Intranet, αποκομμένο από το ευρύτερο Ίντερνετ, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας δίνει έμφαση στα μαθηματικά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ικανών προγραμματιστών, κρυπτογράφων, ερευνητών ασφαλείας κ.α. Παράλληλα, αναφορά του Al-Jazeera υπογράμμιζε ότι Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει έχουν κάνει λόγο για ταξίδια φοιτητών σε διετή ταχύρρυθμα προγράμματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πριν μεταβούν στην Κίνα και τη Ρωσία για εκπαίδευση στο hacking. Αμερικανός αναλυτής είχε επικαλεστεί έναν αποστάτη που είχε ισχυριστεί ότι ήταν μέλος της «Μονάδας 121», με αντικείμενο το hacking, μέχρι την απόδρασή του το 2004.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, Βορειοκορεάτης διπλωμάτης στη Ν. Υόρκη ο οποίος δεν κατονομάστηκε δήλωσε ότι η χώρα του δεν βρισκόταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση. Όπως ανέφερε η Voice of America, ο διπλωμάτης χαρακτήρισε τους σχετικούς ισχυρισμούς «κατασκευάσματα».