Κόσμος
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004 08:30

Το Σ.Α. πιέζουν ΗΠΑ και Βρετανία για το Κυπριακό

Πιέσεις ασκούν ΗΠΑ και Βρετανία στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης από το σώμα για την Κύπρο, δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), πηγές του Συμβουλίου.

Χθες, οι δύο χώρες κάλεσαν τα άλλα μόνιμα μέλη σε διαβουλεύσεις πάνω σε σχέδιο δήλωσης που ετοίμασε η Βρετανία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας δήλωσε κώλυμα, αλλά οι διαβουλεύσεις έγιναν στην απουσία του.

Τελικά, διευθετήθηκε συνάντηση των μονίμων μελών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για σήμερα στις 4.30' το απόγευμα (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια αναμένεται να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το βρετανικό σχέδιο δήλωσης, με την προοπτική να υιοθετηθεί πριν τις 8.00' το βράδυ.

Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας, το σχέδιο της προεδρικής ανακοίνωσης αναφέρει ότι οι Κύπριοι «βρίσκονται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για λύση του προβλήματος». Αναφέρεται επίσης ότι από τις δύο πλευρές εξαρτάται το μέλλον τους.

Στο σχέδιο δήλωσης προστίθεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έτοιμο, αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, να υποστηρίξει ταχεία και πλήρη εφαρμογή του από όλα τα μέρη, και δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν πλήρως «τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία».

Στο σχέδιο δήλωσης υπάρχει και δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα λάβει τις αποφάσεις που το αφορούν με βάση το σχέδιο Ανάν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της νέας ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Διπλωμάτες χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλούσαν για «ασφυκτικές πιέσεις» από μέρους των Αμερικανών και των Βρετανών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επικοινώνησε με τους ομολόγους του των περισσότερων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη όπως το Συμβούλιο εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση που τηρεί και δώσει διαβεβαιώσεις στα μέρη στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ζητήσει τέτοιες διαβεβαιώσεις από το σώμα.

Προχθές, ο Γερμανός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Γκούντερ Πλόιγκερ είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας του σώματος να προκαταλάβει ή να επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια προσπάθεια θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των Κυπρίων.

Στο μεταξύ, παραμένει αβέβαιο αν η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα δοθεί σήμερα ή τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ : Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων