Κόσμος
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004 08:45

Κρίση στις σχέσεις Καναδά-Κίνας

Κρίση στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας, έχει προκαλέσει η απόφαση του Καναδού πρωθυπουργού Πωλ Μάρτιν, να δεχθεί επίσημα τον θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάϊ Λάμα, στην Οττάβα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο τελευταίος στη χώρα από 18 Απριλίου μέχρι 5 Μαΐου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η απόφαση του Μάρτιν να υποδεχτεί τον εξόριστο αρχηγό του Θιβέτ θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πολιτική.

Παρ'ότι ο Πωλ Μάρτιν προσπαθεί να τονίσει ότι θα δεχτεί τον Δαλάϊ Λάμα ως κορυφαία θρησκευτική προσωπικότητα των καιρών μας, το Πεκίνο αντιδρά έντονα επειδή σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κόνγκ Κουάν, «ο Δαλάϊ Λάμα προωθεί τις αυτονομιστικές τάσεις του Θιβέτ περιοδεύοντας στο εξωτερικό».

Μια τέτοια συνάντηση θα δυναμιτίσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας που βρίσκονται σε ενάπτυξη, είπε ο Κινέζος επίσημος.

Τα λόγια του ήρθαν σε επίρρωση της αντίδρασης της κινεζικής πρεσβείας στην Οττάβα, η οποία καταδίκασε την απόφαση του καναδού πρωθυπουργού να υποδεχτεί τον Θιβετιανό ηγέτη συγκρίνοντας την κατάσταση του Θιβέτ με εκείνη της αυτοσχιστικής τάσης του Κεμπέκ.

«Μια επίσημη υποδοχή και ακρόαση του Δαλάι Λάμα απο την καναδική κυβέρνηση θα είναι δραστική απόκκλιση απο την πολιτική του Καναδά στο ζήτημα του Θιβέτ», ανακοίνωσαν κύκλοι της κινεζικής πρεσβείας προσθέτοντας πως αυτό « θα ενθαρρύνει ταυτόχρονα τις αυτονομιστικές τάσεις και μέσα στο Κεμπέκ».

Η Κίνα, που αποτελεί την τέταρτη χώρα εισαγωγής προιόντων απο τον Καναδά σφίγγει τον κλοιό του καναδού πρωθυπουργού ζητώντας να μην επιτρέψει κάν την επίσκεψη του Δαλάϊ Λάμα στη χώρα. Σημειωτέον ότι ο θιβετιανός ηγέτης έγινε δεκτός από τον Τόνι Μπλέρ το 1999 και από τον πρόεδρο Μπούς τον περασμένο χρόνο.