Mag
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 14:27

ΗΠΑ: Βιβλίο επεστράφη σε βιβλιοθήκη με καθυστέρηση 65 ετών

Ένα βιβλίο επεστράφη την Τρίτη στη δανειστική βιβλιοθήκη σχολείου της πόλης Σποκέιν, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, με καθυστέρηση… 65 ετών.

Ένα βιβλίο επεστράφη την Τρίτη στη δανειστική βιβλιοθήκη σχολείου της πόλης Σποκέιν, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, με καθυστέρηση… 65 ετών.

Το αντίγραφο του μυθιστορήματος «Όσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ, στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη Βίκτορ Φλέμινγκ, επέστρεψε στη θέση του, με το σχολείο να ανακοινώνει ότι χαρίζει το πρόστιμο για την καθυστέρηση, το οποίο έφτανε τα 475 δολάρια, καθώς αυξανόταν κατά 2 σεντ κάθε ημέρα.

«Είμαστε στην ενθουσιασμένοι που βρίσκεται ξανά στη βιβλιοθήκη μας, αλλά αναρωτιόμαστε πού μπορεί να ήταν όλον αυτόν τον καιρό», ανέφερε ο διευθυντής του Λυκείου «John R. Rogers», Λόρι Ουαϊμπόρνεϊ, για το αντίτυπο του βιβλίου, το οποίο τυπώθηκε το 1946, με την αξία του να εκτιμάται στα 350 δολάρια.

Ο κάτοικος του Μέιν, Ουέιν Χάτσεϊ, ήταν αυτός που βρήκε το βιβλίο στο υπόγειο του σπιτιού του πατέρα του, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

«Δεν είμαι σίγουρος πώς το βιβλίο κατέληξε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αν ανήκει στο συγκεκριμένο Λύκειο, θα ήθελα να το επιστρέψω», έγραψε σε επιστολή του προς το σχολείο ο κ. Χάτσεϊ, ο οποίος μαζί με το βιβλίο εντόπισε και τα έγγραφα του δανεισμού του.

Ο διευθυντής του σχολείου, Λόρι Ουαϊμπόρνεϊ, απάντησε στην επιστολή, ενημερώνοντας τον κ. Χάτσεϊ ότι δεν θα διεκδικήσει τα χρήματα, για την καθυστερημένη επιστροφή.

Σύμφωνα με σημείωμα στο εσωτερικό του βιβλίου, η μαθήτρια Μπέτι Μάντερσιντ το δανείστηκε τον Ιανουάριο του 1949, χρονιά κατά την οποία αποφοίτησε, με τη διεύθυνση του σχολείου να ερευνά πώς το αντίτυπο κατέληξε στην άλλη άκρη της χώρας.

Πάντως, μετά την επιστροφή της παλαιότερης έκδοσης και τη δημοσιοποίηση της ιστορίας, πολλοί μαθητές ενδιαφέρθηκαν να δανειστούν τα δύο νεότερα αντίγραφα του βιβλίου τα οποία διαθέτει το σχολείο, με τους υπευθύνους της βιβλιοθήκης να τους ζητούν να… τα επιστρέψουν έγκαιρα.

Πηγή: Reuters