Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζητούν να σωθεί από τον απαγχονισμό Ιρανός, o οποίος καταδικάσθηκε σε θάνατο επειδή προσέβαλε στο facebook τον Προφήτη Μωάμεθ.
Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζητούν να σωθεί από τον απαγχονισμό Ιρανός, o οποίος καταδικάσθηκε σε θάνατο επειδή προσέβαλε στο facebook τον Προφήτη Μωάμεθ.
Το ανώτατο ιρανικό δικαστήριο επικύρωσε στα τέλη Νοεμβρίου την καταδίκη σε θάνατο του Σοχεΐλ Αραμπί, ο οποίος είχε κριθεί τον Αύγουστο ένοχος για ανάρτηση μηνυμάτων - σε πολλούς λογαριασμούς του facebook - τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον προφήτη και τους 12 σιίτες ιμάμηδες, δύο αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με τη θανατική ποινή στο Ιράν.
Το δικαστήριο προσέθεσε επίσης την κατηγορία ότι ο κ. Αραμπί «διέσπειρε διαφθορά στη Γη», καταδίκη η οποία επιφέρει την ποινή του θανάτου χωρίς δυνατότητα απονομής χάριτος.
«Προκαλεί απλούστατα σοκ το να μπορεί κάποιος να οδηγείται στην αγχόνη για μηνύματα στο Ίντερνετ τα οποία θεωρούνται χυδαία, προσβλητικά ή υβριστικά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Έρικ Γκόλντσταϊν, αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος κάλεσε το Ιράν «να αναθεωρήσει τον ποινικό του κώδικα για να απαλείψει τις διατάξεις οι οποίες ποινικοποιούν την ειρηνική ελεύθερη έκφραση, ιδιαίτερα όταν τιμωρείται με θάνατο».
Σε χωριστή ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εναντίον της Θανατικής Ποινής κατήγγειλε την πιθανή εκτέλεση ως «σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του Ιράν στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη».
Σύμφωνα με ιστότοπο ο οποίος αντιτίθεται στη θανατική ποινή στο Ιράν, ο κ. Αραμπί, ηλικίας 30 ετών, είχε επαναλάβει στη δίκη του ότι στα μηνύματα απλώς επαναλάμβανε απόψεις άλλων και είχε εκφράσει «μεταμέλεια».
Ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής, Γολαμχοσεΐν Μοχσενί-Εζεϊέ, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι «δεν γίνεται συζήτηση για χάρη, επειδή καταδικάσθηκε για διασπορά διαφθοράς στη Γη», αλλά έχει διατυπωθεί αίτημα για την επανεξέταση της υπόθεσής του.