Ο Πρωθυπουργός διεκδικεί αποστασίες για να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Εκτίμησε ότι η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της γιατί ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «υπάρχει πλάνο Α», διευκρινίζοντας πως αυτό είναι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ.
Ο Πρωθυπουργός διεκδικεί αποστασίες για να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Εκτίμησε ότι η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της γιατί ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «υπάρχει πλάνο Α», διευκρινίζοντας πως αυτό είναι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι έκανε λόγο «για ένα κλίμα φημών και εκβιασμών που τραυματίζει τη δημοκρατία».
«Ας υποθέσουμε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας εκβιασμών που αναδύει μια δυσοσμία πολιτική καταφέρνει ο κ. Σαμαράς να βγάλει 180 ψήφους και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια είναι η προοπτική; Θα κληθεί αμέσως μετά να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που έχει την πλατιά και βαθιά αντίθεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.... Για να υπάρξουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Το έχετε καταλάβει αυτό;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιμένουμε για ραγδαίες εξελίξεις τώρα γατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές λέγοντας πως αυτή θα είναι μια έντιμη διέξοδος.
Υπογράμμισε δε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρει τους 180 βουλευτές τότε θα πρόκειται για μια πύρρειο νίκη που θα έχει ως αποτέλεσμα, στη συνέχεια στις εκλογές, όποτε γίνουν, να οδηγηθεί ένα ιστορικό κόμμα όπως η ΝΔ σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του ΠΑΣΟΚ.
Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο συνεργασιών ο κ. Τσίπρας απέκλεισε συνεργασία με το Ποτάμι καθώς όπως τόνισε «αρδεύει τα άγονα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής» ενώ για τον κ. Πάνο Καμμένο επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές σημαντικές διάφορες και ότι τους χωρίζει άβυσσος, όμως, όπως είπε, έχει κρατήσει μία έντιμη στάση στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας, όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τόνισε ότι για να υπάρχει διαπραγμάτευση πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές και όπως σχολίασε, για άλλη μια φορά «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».
Σημείωσε πως από την πλευρά της τρόικας υπάρχει πλήρη συνειδητοποίηση ότι επιμένει σε ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο και τόνισε πως ο στόχος της είναι η εσωτερική υποτίμηση η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης φθηνής εργασίας και η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου.
Επιπλέον εκτίμησε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας βλέπουν «ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησηs Σαμαρά τελειώνει» και χαρακτήρισε τόσο τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Βενιζέλο ως αναλώσιμους στα μάτια των δανειστών μας.
«Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς» είπε.
«Υπάρχει πλάνο Α»
«Οι αγορές θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα» ανέφερε, ενώ σε ερώτηση για το πώς θα πείσει τους δανειστές σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως βασίζεται στο πλάνο Α που όπως διευκρίνισε είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος είπε ότι θα ξεκινήσει με την υλοποίηση και την εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία και στη συνέχεια θα πάει σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Στο ενδεχόμενο οι δανειστές μας να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παραδειγματίσουν άλλα κράτη, ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γιατί όπως είπε δεν θα ρισκάρουν προκειμένου να τιμωρήσουν τη χώρα μας να ακρωτηριάσουν την Ευρωζώνη.
«Δεν θα συναντήσω την Μέρκελ»
Επίσης υπογράμμισε πως η πολιτική της Γερμανίας και της κ. Μέρκελ όσον αφορά στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη και δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις.
«Όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού πυκνώνουν οι φωνές που λένε ότι είναι αδιέξοδη αυτή στρατηγική και για την ίδια τη Γερμανία» είπε.
Στην ερώτηση τι θα απαντήσει στην κ. Μέρκελ αν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην κ. Μέρκελ το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους και των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι δεν θα δώσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο τη χαρά να απορρίψει ένα αίτημά του για συνάντηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του μια συνάντηση με την κ. Μέρκελ.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε ότι η χώρα θα είναι στον αέρα σε περίπτωση που γίνουν εκλογές με όλα τα ζητήματα ανοιχτά ακόμη και για το ενδεχόμενο να διακοπεί η γραμμή φθηνών ρευστού στις ελληνικές τράπεζες από τον Μάριο Ντράγκι.
«Μπορώ να σας πως με βεβαιότητα πως δεν θα το κάνει. Δεν θα το κάνει γιατί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα επηρεάζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και εξ όσων γνωρίζω η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαφορά φάσης από την επίσημη γραμμή της κ. Μερκελ» είπε και πρόσθεσε πως ήδη έχει αρχίσει να υιοθετεί την πολιτική της χαλάρωσης.
Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις
«Έχει αρχίσει να θέλει να δώσει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και η ΕΚΤ πράγματι θέλει τα κράτη να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα» είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και την αρθρογραφία στον ξένο Τύπο που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μπορεί να κατανοήσει τον υποκειμενισμό των ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ανήθικο αυτόν τον ρόλο να το παίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Άθλιο και ανήθικο, σημείωσε, είναι να κάνει ο πρωθυπουργός καφενειακού τύπου δηλώσεις για τις καταθέσεις στις τράπεζες και ακόμη πιο ανήθικο είναι κάποιοι που βρίσκονται σε καρέκλες εξουσίας να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.
Ποιον αποσταθεροποιούν αυτές οι τοποθετήσεις, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, μόλις πρόσφατα πέρασε τα «στρες τεστ» και εγγυάται και τις καταθέσεις.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με ρεβανσισμό, ωστόσο τόνισε ότι θα ασκήσει δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).