Mag
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 14:19

Το σπίτι του μέλλοντος είναι από οριγκάμι

Είναι δυνατόν στο μέλλον να υπάρχουν σπίτια των οποίων το μέγεθος αυξομειώνεται, ανάλογα με τη θερμοκρασία;

Είναι δυνατόν στο μέλλον να υπάρχουν σπίτια των οποίων το μέγεθος αυξομειώνεται, ανάλογα με τη θερμοκρασία;

Αυτό είναι το όνειρο μίας ομάδας φοιτητών και ερευνητών του Ινστιτούτου Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης, οι οποίοι σχεδίασαν ένα πρωτότυπο κτήριο από οριγκάμι, που μπορεί να αλλάξει μορφή, καθώς ανταποκρίνεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες έψαχναν κάποιο υλικό το οποίο θα μπορεί να λυγίζει, αλλά και να θυμάται το αρχικό του σχήμα.

Το πρότζεκτ «Μεταφρασμένες Γεωμετρίες» υλοποίησαν οι φοιτητές Έτσε Τανκάλ, Εφιλένα Μπασέτα και Ραμίν Σαμπαγιάτι, υπό την εποπτεία των Αλεξάντρ Ντουμπόρ, Μορίτζ Μπέλιε και Αρετής Μαρκοπούλου, χρησιμοποιώντας τριγωνικά πλακίδια για να φτιάξουν την κατασκευή οριγκάμι.

Το πολυμερές ζεσταίνεται πολύ γρήγορα, μέσω ηλεκτρικών καλωδίων, ενώ όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 62 βαθμούς Κελσίου, γίνεται ελαστικό, επιτρέποντας στο κτήριο να αλλάξει μορφή.

«Όσο προσπαθούσαμε να βρούμε το ακριβές υλικό που θα μπορούσε να αλλάξει κατάσταση και από μια ελαστική μορφή θα γινόταν ξανά σταθερό, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δομικό στοιχείο σε ένα κτήριο, ανακαλύψαμε αυτή τη νέα σύνθεση», εξήγησε η φοιτήτρια του Ινστιτούτου Έτσε Τανκάλ.

«Θερμαίνοντας τον κάθε κόμβο, μπορούμε να μαλακώσουμε το υλικό και μετά τραβώντας το ή κινώντας το, θα καθορίσουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ψυχραίνοντάς το ξανά, διατηρεί το καινούργιο του σχήμα», ανέφερε ο φοιτητής Ραμίν Σαμπαγιάτι.

«Θα μπορούμε να πάρουμε τα σπίτια μαζί μας, όπως κάνουν τα ζώα στη φύση. Μπορούμε να τα αλλάξουμε, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Εάν υπάρχει μια μεγαλύτερη οικογένεια, πρέπει να επεκτείνουμε το σπίτι μας», εξήγησε η επικεφαλής της ομάδας Αρετή Μαρκοπούλου στο Euronews. 

Ακόμη θεωρείται δύσκολη η δημιουργία ολόκληρων κτηρίων με αυτή τη μέθοδο, ωστόσο εκτιμάται ότι κατασκευές οριγκάμι μπορούν να εφαρμοστούν αρχικά σε περίπτερα αλλά και προσόψεις οικοδομών.