Κόσμος
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 08:08

Σχέδιο ΗΠΑ-Πακιστάν για αμνηστεία σε Ταλιμπάν

Η αφγανική κυβέρνηση κι ο αμερικανικός στρατός συνεργάζονται για να εκπονήσουν ένα σχέδιο αμνηστίας στους μαχητές Ταλιμπάν και στα μέλη του πρώην κόμματος της ισλαμικής κυβέρνησης Χεζμπ-αλ-Ισλάμι, τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Καμπούλ.

Το σχέδιο αυτό φιλοδοξεί να επιτρέψει την επιστροφή των ταλιμπάν και των μελών του Χεζμπ-αλ-Ισλάμι στην πολιτική ζωή κι εκπονείται από αμερικανούς αξιωματικούς σε συνεργασία με το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Το σχέδιο, το οποίο θα εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα αφοπλισμού και επανένταξης (DDR), που σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένες επαρχίες της χώρας από τον ΟΗΕ και το αφγανικό υπουργείο Αμύνης, εμπνέεται από παρόμοιες θετικές εμπειρίες στη Νότιο Αμερική, και ιδίως στο Σαβαδόρ.

Οι ταλιμπάν και τα μέλη του Χεζμπ-αλ -Ισλάμι θα ιεραρχηθούν σε τρεις κατηγορίες: σε έναν κατάλογο που θα καταχωρούνται οι εγκληματίες πολέμου, περίπου 100-150 άτομα, μεταξύ των οποίων κι ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλλάς Μοχάμαντ Ομάρ κι ο ηγέτης του Χεζμπ-αλ-Ισλάμι, πρώην πρωθυπουργός Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, οι οποίοι δεν θα επωφελούνται της αμνηστίας.

Κατόπιν, σε έναν «γκρίζο» κατάλογο, με περίπου 200 άτομα, που θα μπορούσαν να αμνηστευθούν, αλλά μόνο μετά την έκτιση μίας ποινής φυλάκισης. Και κατόπιν σε ένα κατάλογο με άλλα πρόσωπα--απλούς μαχητές, στελέχη, ή υπευθύνους που δεν ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές, ή εγκληματικές δραστηριότητες--στους οποίους θα χορηγηθεί αμνηστία χωρίς προϋποθέσεις.