Ιάπωνες εκπρόσωποι εξέφρασαν τις ισχυρές τους αντιθέσεις στην καμπάνια απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ωκεανό, στα πλαίσια συνάντησης της Διεθνούς Φαλαινοθηρικής Επιτροπής.
Ιάπωνες εκπρόσωποι εξέφρασαν τις ισχυρές τους αντιθέσεις στην καμπάνια απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ωκεανό, στα πλαίσια συνάντησης της Διεθνούς Φαλαινοθηρικής Επιτροπής.
Ο Τζότζι Μορισίτα, επικεφαλής των Ιαπώνων αξιωματούχων, παρομοίασε την προσπάθεια απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας με το να περιόριζαν το δικαίωμα των γυναικών της Ιαπωνίας να φοράνε κιμονό και να τηρούν άλλες μακροχρόνιες παραδόσεις. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες ηγούνται της διεθνούς καμπάνιας ενάντια στη φαλαινοθηρία, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις τους ως «οικολογικό ιμπεριαλισμό».
«Η μέση γυναίκα στην Ιαπωνία φοράει κιμονό ίσως δύο ή τρεις φορές στη ζωή της», δήλωσε ο Μορισίτα. «Αυτά τα τελετουργικά κιμονό κοστίζουν εκατομμύρια γεν, επομένως κάποιοι μπορούν να τα θεωρούν ως σπατάλη χρημάτων. Τι θα γινόταν όμως αν μία άλλη χώρα έλεγε πως μόνο μία πολύ μικρή ομάδα γυναικών θα έχουν το δικαίωμα να φορούν κιμονό;», πρόσθεσε.
Το Μάρτιο το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε πως η Ιαπωνία δε δικαιολογεί επαρκώς επιστημονικά τη θανάτωση των φαλαινών για λόγους έρευνας και κάλεσε την ασιατική χώρα να σταματήσει άμεσα το κυνήγι στα νερά της Ανταρκτικής. Ωστόσο οι Ιάπωνες υπεύθυνοι ανακοίνωσαν πως θα αψηφήσουν τις αποφάσεις και θα συνεχίσουν το κυνήγι στο Νότιο Ωκεανό από το τέλος του 2015, μετά από σχετικές αναθεωρήσεις στο επιστημονικό τους πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα η Ιαπωνία σκοπεύει να σκοτώσει 333 φάλαινες στο Νότιο Ωκεανό το επόμενο έτος, και συνολικά 3.996 τα επόμενα δώδεκα έτη, αριθμοί αισθητά χαμηλότεροι σε σχέση με το παρελθόν.
Σύμφωνα με το μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής που υπογράφηκε το 1986, η Ιαπωνία είχε το δικαίωμα να σκοτώνει σχεδόν 1.000 φάλαινες το χρόνο για «επιστημονικούς σκοπούς». Στη συνέχεια το κρέας των φαλαινών αυτών κατέληγε στις αγορές, αν και η ζήτηση έχει σημειώσει δραματική πτώση τις τελευταίες δεκαετίες, αφήνοντας απούλητους τόνους κρέατος.
«Ο μέσος Ιάπωνας μπορεί να πει ότι δεν τρώει κρέας φάλαινας, αλλά την ίδια στιγμή θα σας πει ότι δεν του αρέσει η ιδέα να του λένε ότι δεν μπορεί να το φάει, άνθρωποι που για παράδειγμα τρώνε μοσχάρι. Αν εφαρμόσεις την ίδια λογική στο κρέας μοσχαριού θα συνειδητοποιήσεις την ανοησία των επιχειρημάτων κατά της φαλαινοθηρίας», δήλωσε ο Μορισίτα.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο καταδίκασαν τις δηλώσεις του Μορισίτα και την ανακοίνωση των νέων φαλαινοθηρικών πλάνων της Ιαπωνίας, όπως και οι αντιπρόσωποι της Αυστραλίας.