Αυξάνει την πίεση στην Αθήνα η πλευρά των δανειστών με Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσινγκτον να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει σύντομα το νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της κυβέρνησης επικρατεί πλέον η άποψη ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και ότι μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να στείλει τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς.
Αυξάνει την πίεση στην Αθήνα η πλευρά των δανειστών με Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσινγκτον να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει σύντομα το νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ενδεικτική είναι η σημερινή δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ζήτησε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει η τρόικα το συντομότερο στην Αθήνα.
Απολύτως ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου για πρώτη φορά δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αρκέστηκε, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, να απαντήσει με το αινιγματικό «πολλά γίνονται».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της κυβέρνησης επικρατεί πλέον η άποψη ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και ότι μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να στείλει τις απαντήσεις της Αθήνας και συγκεκριμένα το πακέτο μέτρων και δεσμεύσεων με το οποίο η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Εντός αυτού του κλίματος και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, όπου αυτός ισχύει, αρνούμενη ωστόσο αυξήσεις στα φάρμακα.
Από εκεί και μετά θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ενώ θα δοθούν δεσμευτικές ημερομηνίες, εντός του 2015, για τις 6.500 απολύσεις που εκκρεμούν στο δημόσιο.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αυτή τη στιγμή μια άρνηση «θα οδηγούσε τη χώρα σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια» και η συμφωνία με την πλευρά των δανειστών για την αξιολόγηση και για την προληπτική γραμμής στήριξης «να φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος».
Δημήτρης Χατζηνικόλας