Συνεχίζοντας να παρουσιάζει το έργο καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, με σκοπό την προβολή της ελληνικής τέχνης τόσο στο εγχώριο κοινό, όσο και στο ξένο, το Radisson Blu Park Hotel, Athens παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού Σπύρου Βασιλείου.
Συνεχίζοντας να παρουσιάζει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το έργο καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, με σκοπό την προβολή της ελληνικής τέχνης τόσο στο εγχώριο κοινό, όσο και στο ξένο που επισκέπτεται την χώρα μας, το Radisson Blu Park Hotel, Athens παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού Σπύρου Βασιλείου. Με τίτλο «Ο ποιητής της καθημερινότητας», η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη» και «Πολιτισμός - Τουρισμός», και της συνεργασίας του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, Athens με την ιστορικό τέχνης Ελένη Αθανασίου, επιλέχθηκε ο Σπύρος Βασιλείου ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς, τιμημένους, πληθωρικούς και σπουδαίους εκπροσώπους της γενιάς του ’30 στην Ελλάδα. Παραγωγικότατος, δημιούργησε περισσότερα από 5.000 έργα, λάδια, τέμπερες, ακουαρέλες, ακρυλικά, αγιογραφίες και ξυλογραφίες. Έκανε σκηνογραφίες σύγχρονου θεάτρου, κινηματογράφου, όπερας και αρχαίου δράματος. Ασχολήθηκε με πολυάριθμες καλλιτεχνικές επιμέλειες βιβλίων και αρχιτεκτονικών χώρων και τιμήθηκε από την Πολιτεία, το 1930, με το Μπενάκειο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Με καθαρό προσωπικό ύφος και ριζοσπαστικά εκφραστικά μέσα
Στην έκθεση «Ο ποιητής της καθημερινότητας», τα καΐκια και οι μεταμορφώσεις της θάλασσας, η θέα της Αθήνας και του Υμηττού, ο κόσμος στο Ζάππειο, το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό, ο χαμηλός ορίζοντας της Ερέτριας, η Θεσσαλονίκη και τα τραπεζάκια της παραλίας, οι συγκεντρωμένοι άνθρωποι, τα αντικείμενα εσωτερικών χώρων, η όψη της πόλης με τις στριφτές μεταλλικές σκάλες των χαμηλών σπιτιών κυριαρχούν στις συνθέσεις του. Τα έργα προέρχονται από το Μουσείο Βασιλείου και από ιδιωτικές συλλογές, και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 31 Ιανουαρίου 2015.
Με καθαρό προσωπικό ύφος και με ριζοσπαστικά εκφραστικά μέσα που βγαίνουν μέσα από την σύγχρονη τέχνη, αλλά και με έντονη συναισθηματική ματιά, ο ποιητικός σουρεαλισμός του Σπύρου Βασιλείου παραμένει σύγχρονος ακόμα και σήμερα. Εξιδανικεύει την καθημερινότητα του αστικού τοπίου, που ολοένα και χάνεται, και δίνει στις απλουστευμένες κλασικιστικές μορφές του και στα τοπία του χαρακτήρα μνημειώδη, αλλά και ποιητικό συγχρόνως.
Πλούσιο και βραβευμένο έργο
Ο Σπύρος Βασιλείου γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1903, στο Γαλαξίδι, και πέθανε στις 13 Οκτωβρίου 1985, στην Αθήνα. Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Άρχισε να παρουσιάζει τα έργα του σε εκθέσεις μετά την αποφοίτησή του, το 1926 και έκανε την πρώτη ατομική έκθεσή του, το 1929. Το έργο του περιλάμβανε πίνακες, θεατρικά και κινηματογραφικά σκηνικά, εξώφυλλα περιοδικών, γελοιογραφίες, αφίσες και αγιογράφηση ναών.
Βραβεύτηκε το 1930 με το Μπενάκειο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τα σχέδια των τοιχογραφιών του ναού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Την αγιογράφηση στον ίδιο ναό συνέχισε από το 1936 και την ολοκλήρωσε το 1939. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, στην Μπιενάλε της Βενετίας (1934, 1964), στην Αλεξάνδρεια (1957) και στο Σάο Πάολο (1959). Έργα του παρουσιάστηκαν στο Ντιτρόιτ (1955, εικονογράφηση του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ντιτρόιτ) και στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη (1960, το έργο «Φώτα και σκιές»). Έλαβε πολλές βραβεύσεις και έργα του παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη. Το σπίτι του ήταν κάτω από την Ακρόπολη και, σήμερα, έχει μετατραπεί, από τα παιδιά του, σε Μουσείο με τα έργα του.
Πληροφορίες
Radisson Blu Park Hotel, Athens: λεωφ. Αλεξάνδρας 10 - Αθήνα, τηλ.: 210 8894500.
naftemporiki.gr