Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 12:27

«Διάσπαση» της Google ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Υπέρ της διάσπασης της Google ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, προτείνοντας αυτό ως λύση για τις κριτικές απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό ότι ευνοεί τις δικές του υπηρεσίες στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής του.

Υπέρ της διάσπασης της Google ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, προτείνοντας αυτό ως λύση για τις κριτικές απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό ότι ευνοεί τις δικές του υπηρεσίες στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής του.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του BBC, οι ευρωβουλευτές δεν έχουν την αρμοδιότητα/ ισχύ να επιβάλουν κάτι τέτοιο, αλλά το εν λόγω ψήφισμα αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον γίγαντα του χώρου του Διαδικτύου.

Αμερικανοί πολιτικοί και φορείς που έχουν να κάνουν με τον χώρο του εμπορίου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα του ψηφίσματος. Σημειώνεται ότι σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέθε Βέσταγκερ, η οποία και έχει «κληρονομήσει» την υπόθεση που είχε ξεκινήσει το 2010, λόγω διαμαρτυριών ανταγωνιστών της εταιρείας, που είχαν ζητήσει διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η Google προβάλει τις υπηρεσίες της σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα, του πώς αντιγράφει υλικό από άλλες σελίδες για να το συμπεριλάβει στις υπηρεσίες της, περιορισμούς που επιβάλλονται σε διαφημιστές όταν μεταφέρουν τις διαφημιστικές τους εκστρατείες σε ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης και την «αποκλειστικότητα» γύρω από την πώληση διαφημίσεων σχετικά με όρους αναζήτησης.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει ποτέ στο παρελθόν τη διάσπαση μιας εταιρείας, και πολλοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο τώρα- ωστόσο το κλείσιμο της εν λόγω υπόθεσης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Επιτροπή. Η συγκεκριμένη πρόταση υποβλήθηκε από τον Αντρέας Σουάμπ, γερμανό Χριστιανοδημοκράτη και τον  Ισπανό φιλελεύθερο Ραμόν Τρεμόζα, που πρότειναν τον διαχωρισμό των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικού χαρακτήρα υπηρεσίες, με την επιδίωξη της εξομάλυνσης της εν λόγω «αρένας» στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, «η διαδικτυακή αγορά αναζήτησης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού στην ενιαία ψηφιακή αγορά και εκφράζει ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της Επιτροπής να διερευνήσει περαιτέρω τις πρακτικές των μηχανών αναζήτησης. Το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να αποτρέπει κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης, τονίζοντας ότι απαιτείται αμεροληψία και διαφάνεια στον ευρετηριασμό, την αξιολόγηση, την παρουσίαση και την ταξινόμηση του περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης. Δεδομένου ότι οι μηχανές αναζήτησης "μπορεί να εξελιχθούν σε ρυθμιστές της πρόσβασης" αλλά και λόγω της δυνατότητάς τους "να αξιοποιούν εμπορικά τη δευτερογενή εκμετάλλευση των πληροφοριών που λαμβάνουν" οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Επιτροπή "να εξετάσει προτάσεις για την αποδέσμευση των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες, ως μακροπρόθεσμο μέσο"».

Το ψήφισμα πέρασε με 384 ψήφους υπέρ, 174 κατά και 56 αποχές.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Guardian, οι Σουάμπ και Τρεμόζα τόνισαν ότι δεν είναι ιδεολογικά εναντίον της Google, αλλά τάσσονται κατά των μονοπωλίων.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι, όπως αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, το «δικαίωμα των πολιτών στη λήθη», όσον αφορά στις μηχανές αναζήτησης θα έπρεπε να επεκταθεί παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται στο Euobserver.com, αυτό θα σήμαινε ότι σε περίπτωση τέτοιων αιτημάτων (διαγραφής από τη λίστα των αποτελεσμάτων) από πολίτες της Ε.Ε., τα αντίστοιχα αποτελέσματα θα έπρεπε να εξαφανίζονται και από, λ.χ, το google.com, και όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες (google.gr, google.co.uk και ούτε καθεξής)