Περιβάλλον
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 14:36

Διχασμός για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διώρυγας της Νικαράγουα

Η διάνοιξη της διώρυγας της Νικαράγουα, που θα διχοτομήσει τη χώρα, ενώνοντας τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα ξεκινήσει στις 22-24 Δεκέμβρη, περισσότερο από εκατό χρόνια μετά τις πρώτες σκέψεις πραγματοποίησης του έργου.

Η διάνοιξη της διώρυγας της Νικαράγουα, που θα διχοτομήσει τη χώρα, ενώνοντας τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα ξεκινήσει στις 22-24 Δεκέμβρη, περισσότερο από εκατό χρόνια μετά τις πρώτες σκέψεις πραγματοποίησης του έργου.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουα χαρακτήρισε το ξεκίνημα της κατασκευής του έργου ως «χριστουγεννιάτικο δώρο για το λαό της χώρας». Ωστόσο αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες και μηχανικοί πιστεύουν πως η διώρυγα θα αποβεί καταστροφική τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον της Νικαράγουα.

Η ανάδοχος εταιρεία Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Company δεσμεύτηκε να μελετήσει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως η εκτίμηση αυτή δε θα είναι έτοιμη μέχρι τον Απρίλιο του 2015, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από πέντε χρόνια.

Τον περασμένο Οκτώβριο επιστημονικοί οργανισμοί με αντικείμενο την προστασία τον τροπικών οικοσυστημάτων κάλεσαν την κυβέρνηση της Νικαράγουα να σταματήσουν κάθε εργασία μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες, με την υποστήριξη μερίδας τοπικού πληθυσμού που θα αναγκαστεί να εκκενώσει τις κατοικίες της λόγω της διώρυγας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, οι επιπτώσεις του έργου θα περιλαμβάνουν την καταστροφή 3,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικών εκτάσεων, υγροβιοτόπων και ακτογραμμής, μεταξύ άλλων σε εννέα προστατευόμενες περιοχές. Απειλούμενα είδη όπως ιαγουάροι, θαλάσσιες χελώνες, αετοί, τάπιροι και πίθηκοι-αράχνες θα υποστούν απώλειες, όπως και διάφορα ριζοφόρα δέντρα τα οποία δρουν προστατευτικά απέναντι στις πλημμύρες.

Μία από τις πιο ανησυχητικές απώλειες είναι η πιθανή μόλυνση της λίμνης Νικαράγουα, η οποία παρέχει το περισσότερο από το διαθέσιμο πόσιμο νερό της χώρας της Κεντρικής Αμερικής. Εξάλλου οι πολέμιοι της διώρυγας τονίζουν πως το έργο παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας, το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα των ιθαγενών πληθυσμών.

Η διώρυγα θα έχει συνολικό μήκος 278 χιλιόμετρα, αρκετά μεγαλύτερο από την αντίστοιχη του Παναμά, η οποία έχει μήκος 77 χιλιόμετρα και φέτος γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη διάνοιξή της.