Πολιτική
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 12:06

Ευ. Βενιζέλος: Πιθανή μικρή παράταση του μνημονίου

Το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου για μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του έτους άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου για μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του έτους και «για τεχνικούς λόγους» άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας επίσης πως υπήρξε πρόοδος στο Παρίσι, αλλά δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αποτίμηση των εξελίξεων μετά τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα, συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε συγκεκριμένα πως σκοπός είναι η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εάν όμως – όπως σημείωσε - για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο, ούτε θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε πως οι συζητήσεις στο Παρίσι ήταν δύσκολες, αλλά ήταν και «ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης», ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της σε σχέση με μισθούς και συντάξεις.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να λυθούν τα πράγματα μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου», αλλά -όπως είπε- εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, υπάρχουν πολλές λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις. Σημείωσε πάντως ότι η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα γιατί η διαπραγμάτευση με την τριμερή «είναι ανοιχτή και εντατική».

Ερωτηθείς σχετικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό» και ότι υπάρχει μία «πολυετής εμπειρία» που ενισχύει τη θέση της Αθήνας, καθώς, «έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο».

Επανέλαβε επίσης ότι όλα συνδέονται με το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. «Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια, λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας», είπε.

Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επίσπευση της προεδρικής εκλογής και ότι οι διαδικασίες θα γίνουν όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα κατά 17 μονάδες βάσης στο 8,40%.

Και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη άφησε ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του μνημονίου για τεχνικούς λόγους.

Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, «αν χρειάζεται μια μικρή περίοδος, γιατί και στην Πορτογαλία αυτό έγινε, πήρε μια περίοδο ενός μηνός για να ρυθμίσει τεχνικά θέματα και να κάνει τις συμφωνίες της».

Για τη συνάντηση στο Παρίσι, επανάλεβε πως η τωρινή διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η τελευταία και άρα η πιο δύσκολη, προσθέτοντας όμως πως «αυτό το οποίο έγινε στο Παρίσι -πολύωρες συζητήσεις- δημιούργησε συνθήκες, προϋποθέσεις για πρόοδο».

«Δηλαδή» διευκρίνισε η κ. Βούλτεψη «μπορεί να ήταν συζητήσεις έντονες, να υπήρχαν διαφωνίες, να παρέμεινε τελικά η διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό αλλά είχε και τις θετικές και τις γόνιμες πλευρές της αυτή η συνάντηση, διότι μας δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθούμε στις ελληνικές θέσεις, διευκρινίστηκαν διάφορα ζητήματα, ασάφειες, ακούστηκαν οι απόψεις, ξέρουμε δηλαδή πού βρισκόμαστε, έγινε πρόοδος σε μια σειρά θέματα».

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα παρέμεινε στη θέση της ότι δεν δέχεται μέτρα που μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξή της.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απέδειξε ότι «γνωρίζει τα νούμερα της χώρας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον» και ότι μπορεί να λεχθεί ότι στα επιχειρήματα «η Ελλάδα υπερτερεί».