Κόσμος
Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 08:21

ΗΠΑ : Προς άρση των κυρώσεων στη Λιβύη

Εντός της εβδομάδας θα άρουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, επιτρέποντας στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνάπτουν συμβόλαια με πετρελαϊκές εταιρείες από τη βορειοαφρικανική χώρα, τονίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Financial Times».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους κι ανάλογες διπλωματικές πηγές, τονίζει πως η Ουάσιγκτον ενδέχεται να ανακοινώσει από αύριο κιόλας την άρση των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1986 και απαγορεύουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνάπτουν οποιαδήποτε εμπορική σχέση με την Τρίπολη.

Επίσης οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να ακυρώσουν και την νομοθεσία που απαγορεύει στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύουν στον τομέα των υγρών καυσίμων στο Ιράν, ή στη Λιβύη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μολαταύτα, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να λάβει την απόφαση, που τόσο έντονα προσδοκά η Λιβύη: να αποκλείσει τη χώρα αυτή από τον κατάλογο των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Μία τέτοια κίνηση ενδεχομένως να αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.