Κόσμος
Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 09:00

Κυπριακό : Εγκριση δύο ψηφισμάτων επιδιώκουν ΗΠΑ-Βρετανία

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές σήμερα (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης το Κυπριακό, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η βρετανική αντιπροσωπεία, με την υποστήριξη των Αμερικανών, κατέθεσε πρόταση για έγκριση δύο χωριστών ψηφισμάτων που αφορούν το Κυπριακό, το ένα πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου και το άλλο μετά.

Στο προσχέδιο του πρώτου ψηφίσματος των Αμερικανοβρετανών περιλαμβάνονται η εγγύηση για το ζήτημα της ασφάλειας, η λήψη μέτρων για τη δημιουργία και τη λειτουργία της νέας Ειρηνευτικής Δύναμης, που μετατρέπεται σε Ειρηνευτική Αποστολή και η επιβολή εμπάργκο όπλων που θα ισχύει σε περίπτωση έγκρισης του σχεδίου Ανάν. Μόνο η παράγραφος για το εμπάργκο όπλων τίθεται κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του διεθνούς Οργανισμού.

Με το δεύτερο ψήφισμα, του οποίου η έγκριση θα επιδιωχθεί στις 28 Απριλίου, θα υιοθετείται το σχέδιο του Κόφι Ανάν και ειδικά η Ιδρυτική Συμφωνία, εφ'όσον φυσικά προηγουμένως, στις 24 Απριλίου, οι δύο πλευρές θα εγκρίνουν την προτεινόμενη λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΟΗΕ, οι Ρώσοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση των Αμερικανοβρετανών και ζήτησαν χρόνο για να επικοινωνήσουν με τις κυβερνήσεις τους. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η χώρα του ικανοποιείται για το γεγονός ότι δεν απαιτείται πλέον η υιοθέτηση του σχεδίου πριν από τα δημοψηφίσματα.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντιπρόσωπος της Γερμανίας, δήλωσε ότι τα μέλη του Σώματος θα ξανασυζητήσουν το Κυπριακό, απόψε στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ευελπιστούν ότι μέχρι αύριο θα εγκριθεί το προτεινόμενο ψήφισμα για την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων